Kész az új USB-csatoló, amit mindegy, hogy dug be

6622656_4425d389e37f729df999aa6b1ec25f92_wmVéglegesítették a specifikációkat, így csak a sorozatgyártásra vár a legújabb USB-szabvány, az USB-C. Az új megoldás legnagyobb előnye, hogy végre tök mindegy, hogy próbáljuk beledugni az eszközt vagy kábelt, ugyanis a csatoló érintkezőit a foglalatban elhelyezett nyelv mindkét oldalára felszerelték, így aztán valamelyik irányból biztosan érintkezni fognak az eszközzel.

Bár már önmagában az is szép teljesítmény, hogy 15 év után végre eljutottunk oda, hogy nem egy kábel határozza meg az életünket, hanem felnőtt emberként eldönthetjük önállóan is, milyen irányból dugunk be egy kábelt a ránézésre minden oldalról tök ugyanolyan lukba, azért van pár más újdonság is. A 10 gigabites másodpercenkénti csúcssebesség mellett az új szabvány akár 100 watt teljesítmény átvitelére is képes, amivel laptopokat tölthetünk és monitorokat működtethetünk extra áramforrás és kábel nélkül. A csatlakozó méretei alapján amúgy nagyjából akkora, mint a micro-USB, vagyis az, amit a telefonokba és a különböző eszközökbe most bedugunk.

Persze a sok jó hír mellé van egy komoly kétség is: természetesen az új USB-C szabvány nem kompatibilis a most használt megoldással, szóval ha azt a pár milliárd eszközt ebbe az új, amúgy tényleg zseniális változatba akarjuk majd dugni, szükségünk lesz egy átalakítókábelre. Vagyis ha az EU-ban és Kínában komolyan veszik majd azt, miszerint a Micro-USB a szabvány, akkor nem árt majd egy ilyen Micro-USB–USB-C átalakítót is csomagolni az új szerkezetek mellé. Az első, USB-C-vel szerelt telefonok és eszközök 2015-ben kerülhetnek a boltok polcaira.

Forrás: http://index.hu/tech/2014/08/13/kesz_az_uj_usb-csatolo_amit_mindegy_hogy_dug_be/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük