Itt az egy perc alatt feltölthető telefonakku

7793019_f4190b5cf2fd16de4c8664d49ca7338c_wmFelmérések egész sora mutatta már meg, hogy az okostelefon-használók nem még jobb kamerát, nagyobb felbontású képernyőt, ujjlenyomat-leolvasót és hasonló úri huncutságokat szeretnének a készülékeikbe, hanem azt, hogy az ne merüljön le olyan hamar, vagy legalább nagyon gyorsan fel lehessen tölteni az akkuját. Egy izraeli cég, a StoreDot új megoldása most áttörést hozhat ezen a területen, azt ígérik, és prototípusokkal már mutatják is, hogy 60 másodperc alatt teljesen fel lehet tölteni egy nullára lemerült aksit.

A technológia alapjait tulajdonképpen teljesen véletlenül fedezték fel a tel-avivi egyetem tudósai, akik az Alzheimer-kór hatásmechanizmusait és lehetséges ellenszereit kutatták. Találtak egy peptidet, ami azon felül, hogy speciálisan hat a neuronokra az agyban, és köze lehet az Alzheimer kialakulásához, extrém magas elektromos kapacitási értéket mutatott. Ez azt jelenti, hogy nagyon sok elektromos töltést képes raktározni magában. ha két ilyen molekulát (amelyek valójában nagyon hosszú aminosav-láncok) kombinálnak, egy nagyon kicsi, mindössze 2 nanométer méretű kristály az eredmény; ezekre a kristályokra épül az új akku-technológia.

Mivel a mai lítium-ion akkukhoz képest gyökeresen új a StoreDot megoldása, nem csak az akkukat, de a töltőket is le kell cserélni. A szupergyors töltéshez ugyanis brutális 40-50 amperes áramerősséget kell beküldeni a telefonba, ami a mai töltőket egyszerűen elolvasztaná. A telefonon belül is egészen új rendszert kell alkalmazni az akkuban tárolt energia hatékony felhasználására és szabályozására.

A nanotechnológiás megoldás csak a töltést gyorsítja fel drasztikusan, maga az akku kapacitása egyelőre nagyjából egyharmaddal kisebb, mint a mai átlag. A cég szerint ez nem gond, a felmérések szerint az emberek nagy része úgyis hord magával töltőt, és az egy perces feltöltés bőven ellensúlyozza azt, hogy utána kevesebbet bírja a telefon. Sőt, a technológia elvben alkalmas elektromos autók akkujainak pár perces feltöltésére is, ami új területeket nyit meg a hódítás előtt a cégnek.

Az új technológia nagyjából 50 dollárral dobná meg egy telefon árát, a cég 15 készülékgyártóval van éppen tárgyalásban a StoreDot licencelésére. Azt remélik, 2016 karácsonyán mutatkozhatnak be az első, 60 másodperc alatt feltölthető okostelefonok, aztán egy év alatt 2%, további egy év alatt pedig 6% részesedést hasíthatnak ki a teljes piacból. Ez pedig egy évi egymilliárd eladott készüléket termelő iparban nagyon komoly sikertörténet lehet, nem csoda, hogy a cég már 48 millió dollárnyi befektetést kapott, a legismertebb támogatói a Samsung, és Roman Abramovics, a Chelsea tulajdonosa.

 

Forrás: http://index.hu/tech/2015/02/24/itt_az_egy_perc_alatt_feltoltheto_telefonakku/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük