Tízmillió androidos mobil lehet vírusos

android_screenshot_20141018124618_3_nfhAz Androidot futtató mobilokon kártékony kód lehet – adta ki a figyelmeztetést az Avast biztonsági cég. Szakértőik találtak olyan vírusos appot is, amit tízmillióan töltöttek le világszerte, legalábbis erre utal a Google Play alkalmazásboltban látható számláló. A Google már blokkolta a szóban forgó appok elérését.

Az alkalmazásokban talált kártékony kód az adware kategóriába tartozik, magyarán a felhasználók hamis felbukkanó üzeneteket láthatnak, amelyek pont úgy néznek ki, mint az Android rendszer értesítései. Ezek az üzenetek többek között arra figyelmeztetnek, hogy a telefon lelassult, és új alkalmazások letöltését javasolják, hogy javuljon a helyzet.

Csak ezután lesz igazán rossz a helyzet, mert a további letölthető alkalmazások közt lehetnek olyanok is, amelyek emelt díjas sms-t küldenek a felhasználó tudta és beleegyezése nélkül. Vannak olyanok is, amelyek csupán minden személyes adatot begyűjtenek, és feltöltik azokat egy szerverre.

A fejlesztők trükkösen tervezték meg a káros alkamazásokat, azok akár heteken át is némák maradnak, nehogy rájuk terelődjön a gyanú. A szakértőknek az a tapasztalata, hogy a legtöbb ember soha nem is találja meg a probléma forrását.

Mégsem olyan súlyos?

Elképzelhető, hogy a problémás alkalmazásokat nem töltötték le olyan sokan, mint amennyit a Google Play számlálói mutatnak – hívta fel a BBC figyelmét Dr. Steven Murdoch, a University College London informatikai biztonsági csoportjának vezetője. A kártékony programok terjesztőinek ugyanis érdekükben áll minél nagyobb számot felmutatni, hogy értékesnek tűnjön a szolgáltatásuk.

Murdoch úgy véli, hogy még a problémáról beszámoló Avast vírusirtói sem tudják kiszűrni az összes ilyen újfajta kártékony alkalmazást. Szerinte mindenképpen érdemes elolvasni az alkalmazásboltban a kritikákat. Az egyik érintett app, a Durak nevű kártyajáték leírásában már 2013 novemberében megjelentek panaszok az előugró hirdetésekről. Persze ez a módszer sem nyújt 100 százalékos védelmet és, sokkal jobb lenne, ha a felhasználók megbízhatnának az operációs rendszer és a szoftverbolt működtetőjében.

 

Forrás: http://index.hu/tech/cellanaplo/2015/02/04/tizmiliio_androidos_mobil_lehet_virusos/?utm_source=facebook&utm_medium=share&utm_campaign=index

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük