Hogy ezt miért nem mi találtuk ki?

Manapság már annyi készüléket használunk egyszerre, hogy valószínűleg sok mindenkinek nem ismeretlen az, mikor munka közben, a legnagyobb gépelés közepén jön egy üzenet az okostelefonra, amit azonnal meg kell válaszolni. Jó, nem a világ vége elővenni a készüléket és a képernyőn megjelenő, nyomorult billentyűzeten beszenvedni a választ, de azért talán nem én vagyok az egyetlen, aki ide-oda szokott pattogni a telefon és a billentyűzet között csak azért, mert egy válasz nem elég annak, akivel sms-ben (vagy ennek bármilyen mobilos megfelelőjében, például Hangoutsban vagy Whatsappban, Skype-ban vagy akármi egyébben) tartjuk a kapcsolatot.

6749972_0110698edfd633a635e11a0909f40e04_wmA Logitech kitalálta a megoldást: miért ne használnánk egyetlen billentyűzetet mindegyik (na jó, legfeljebb három) készülékünkhöz? A berlini IFA-n bemutatott megoldásuk tipikusan az a homlokra csapkodós szerkezet, ami bárki másnak is eszébe juthatott volna. A teljes értékű (természetesen numerikus terület nélküli) billentyűzet bluetooth-on csatlakozik egyszerre három eszközhöz, és a váltást a cucc bal oldalán lévő, három állású kapcsolóval szabályozhatjuk. Van egy nút is a billentyűzet tetején, ahová stabilan beállíthatunk egy telefont vagy tabletet is, vagy akárezekből egyszerre többet, fektetve vagy állítva is. Ez nagy előrelépés a tavalyi modellhez, a szintén három eszözt kezelő K810-hez képest, amely kütyütartóként még nem működött.

A lényeg, hogy valójában tök mindegy, mit kötünk össze vele, mindent kezel. Androidos tablet, iPhone, windowsos asztali gép? Nincs akadály. A cég képviselője elmondta, hogy a billentyűzet az első kapcsolatteremtésnél megjegyzi, pontosan milyen operációs rendszerrel van dolga, és onnantól fogva minden gomb megnyomásakor az adott készüléknek megfelelő parancsot küld el.

Rövid próbára volt csak lehetőségünk, de nem is kellett igazán több ahhoz, hogy a készülék fő funkciójáról kiderüljön: működik, pont olyan jól és sallangmentesen, ahogy az egyszerű ötletek szoktak. Igazából már egy számítógép-okostelefon párosnál is jó szolgálatot tehet, de feloldja azt a kérdést is, hogy miért jó, ha van okosórám, és látom, hogy mit üzent az asszony, ha egyszer a válaszhoz úgyis elő kell vennem a telefont. Na, most már nem kell, csak átkattintom a kicsit talán túlságosan is hangsúlyos, de legalább majdnem biztosan évekig nyúzható tekerőt, és puff, gépelek ugyanúgy, ahogy a nagygépen megszoktam. Személyes dolog, de így legalább nem kell rövidíteni a szavakat, nem okoz idegesítően nagy időkiesést az olyan huncutságok használata, mint a nagy kezdőbetűk vagy az ékezetes karakterek.

A Logitech K480 fekete és fehér színekben érkezik, a hozzá adott, újratölthető akkumulátor akár két évig is bírja egyetlen feltöltéssel (bár ez valószínűleg néhány hónapra csökken, ha valóban folyamatosan használjuk két-három eszközzel). A bluetooth-kapcsolat hatótávolsága 10 méter körül van, de alapvetően helyhez kötött eszközről van szó: összekötjük az asztali PC-nkkel vagy a notebookunkkal, és ott is hagyjuk annak közelében.

Azért persze vannak fenntartásaim is. Nem lett volna baj, ha a Logitech a billentyűzet kialakításakor a kényelemre jobban figyel, és pár perces nyomkodás után úgy álltam volna fel az eszköz elől, hogy na, ezen tényleg szívesen begépelnék naponta pár tízezer karaktert. A K480 egy igen jó upgrade a tavalyi modell után, mert pont azokat a funkciókat pótolták, amik az előd K810-ből nagyon hiányoztak. Bízzunk benne, hogy néhány hónapon belül kijön még pár hasonló eszköz, nem is feltétlenül az ötletgazda gyárából és neve alatt. A lényeg, hogy az IFA-n nemcsak a teljesen felesleges és hihetetlenül drága technikai újdonságokra van példa, de akadnak jó ötletek is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük