iPhone 6 – Sok az újdonság, de esik az árfolyam

Az Apple a magyar idő szerint kedd este tartott sajtótájékoztatón tulajdonképpen hozott mindent, amit előzetesen vártak tőle. Van új:

  • iPhone, pontosabban kettő is, egy kicsit és egy sokkal nagyobb változat. Új processzor, új formaterv, új operációs rendszerrel, új, jobb kamerával.
  • fizetési megoldás, az Apple Pay. Az NFC-t használó alkalmazásba elég bevinni a kártyaadatokat, aztán fizetésnél csak odatartani a telefont a pénztárhoz, a többit elintézi az ujjlenyomat-olvasó. A kártyaadatok nem nyilvánosak, az eladó csak egy eldobható kódot lát.
  • okosóra is, Apple Watch néven. Aki arra számított, hogy most megtudja, miért kellene megint órát hordania, az csalódott,  az Apple csak a felhasználói felületet egyszerűsítette, méghozzá úgy, hogy tekerhető gombot tett a se nem szép, se nem csúnya óra oldalára.

Az eseményről adott élő közvetítésünk itt kezdődik. A sajtótájékoztató közben már véget ért, hamarosan egy új cikkben foglaljuk össze a legfontosabbakat. Addig olvassák el, milyen volt mindez élményszerűen.

Elkezdték beengedni az embereket a helyszínre, és így fest, amikor kitárják a kapukat a kiéhezett újságíróhordák előtt.

A helyszín egyébként ugyanaz a rendezvényközpont, ahol Steve Jobs a Mac asztali gépeket is bejelentette 1984-ben. Egyesek szerint ez minimum ugyanekkora hatású bejelentést feltételez. A The Verge és más újságok tudósítói még az utcán várakozva megmutatták azt a néhány tüntetőt is, aki az Apple árazási és bérezési politikája közti ellentmondásra hívta fel a figyelmet különböző transzparensekkel.

Elkezdődött

Már az eseményt felvezető kisfilm alapján is azt lehet sejteni, hogy az Apple nem feltétlenül olyat mutat majd be, amivel mások még nem álltak elő. Hogy pontosan mi is lesz ez, azt még nem tudni, ugyanis az első perc után bedöglött az élő közvetítés. Ez mondjuk elég kínos a világ vezető techvállalatainak egyikétől.

A helyszínen ülők beszámolója alapján az Apple vezérigazgatója, Tim Cook lépett a színpadra (közben visszajött a kép), és természetesen arról beszél, milyen jól is áll a cég. A tavaly kiadott két új iPhone is fogyott. „Ma az iPhone történetének legnagyobb előrelépését mutatjuk be.”

Cook mögött az eddig iPhone-ok után feltűnik az új. És teljesen olyan, ahogy a kiszivárgott fotókon látszott: lekerekített, két méretben kapható, és elképesztően lapos. A 6 6,9, a 6 Plus 7,1 milliméter vastag.

iPhone 6 és iPhone 6 Plus

Phil Schiller lép a színpadra, és el is mondja, hogy az Apple eleve két mérettel tervezett. „Üveg az eleje, alumínium a hátulja.” A kijelző Schiller szerint a teljesen új Retina HD. Elhangzik az ionerősített kifejezés, amikor a kijelző üvegéről esik szó, ez pontosan egyelőre nem tudni, mit is jelent. Nem zafír, az biztos.

Kicsit poénkodnak a kiszivárgásokkal is, a méretek: 4,6 és 5,5 hüvelykes átmérő, 1334*750-as és 1920 *1080-as felbontás, a nagyobb készülék felhasználói felülete is más kicsit, mint a megszokott.

Alaposan áttervezték a gombok helyét illetve használatát. A bekapcsológomb átkerült oldalra (ahogy az androidos péklapát-telefonokon már megszoktuk), a Home gomb kettős megnyomására egy felső gombsor jelenik meg a képernyőn, hogy továbbra is egykezes maradjon a készülék. Ez persze majd csak élőben derül ki igazán.

A fektetett képernyős nézet mellett igazából az az érdekes, hogy a már meglévő alkalmazásokat elméletileg nem kell majd újraszabni a nagyobb felbontású új készülékre, a telefon elintézi ezt magától.

Mit rejt a belseje

64 bites, Apple A8-as processzort, ami új, korábban sehol nem használták. Kétmilliárd tranzisztor, kisebb és erősebb, mint eddig bármi, amit gyártottak. Schiller szerint az új telefonok tovább futnak majd anélkül folyamatosan, hogy forrósodni kezdenének. Ezt, aki látott már túlhevült iPhone-t, nehezen hiszi el, de ne törjük meg a varázst.

Szó esik a Metal nevű platformról is. Ez már korábban is bejelentették, de nyilván most kap főszerepet, hogy lesz honnan elég kakaó a legnagyobb fejlesztők leginkább hardverigényes játékaihoz is. A Super Evil Megacorp nevá fejlesztő Vain Glory nevű játékával demóznak. A játék jól néz ki, eljutottunk oda, hogy játékkonzol minőségű grafikával dolgoznak a mobiltelefonos játékok is. Persze az irányítás továbbra is érintőképernyős szenvedés, így majdnem mindegy, hogy akár 100 egységet is kirajzol a készülék. Első játéknak tényleg nem rossz a Vain Glory.

Az akkumulátor üzemideje is növekszik, az iphone 6 Plus akár az 5s  másfél-kétszeresét is adja, ha hihetünk a kijelzőn megjelenő számoknak.

Az új iPhone barométert is kap (ez a Samsung Galaxy SIII óta a konkurenciának is van), a készülék így a szintkülönbséget is meg tudja határozni edzés közben. Az M8 nevű mozgásérzékelős processzor képes különbséget tenni a bicajozás és a futás között, szóval most láthatjuk, miért lesz jó iPhone-nal edzeni.

Na jó, mégsem, inkább lássuk, milyen a kamera. „Kiváló új kamera”, elsőre ennyi hangzik el, de aztán jönnek a részletek. 8 megapixel hátul, F:2.2-es fényérzékenység, új típusú vaku, gyorsabb autofókusz, összesen 43 megapixeles panorámafelvétel – igazából persze a mutatott fotók minősége az, ami igazán sokat mond. Jó képek, reméljük, hogy a fakezű felhasználók is hasonlókat lőhetnek majd.

Az arcfelismerésről is szó esik, a képstabilizátort is javították, méghozzá egy különlegesnek tűnő optikai képstabilizátor nevű újítással. Ezt a megoldást nem az Apple használja először, tulajdonképpen egy, a kéz remegését kiszűrő, önállóan mozgó lencsetagról van szó.

A videórögzítés 1080p-ben megy majd, 30 vagy 60 képpel másodpercenként, ráadásul egy maximum 240 fps-es móddal jól be is lassíthatjuk majd a felvételeket (valószínűleg csak egy meghatározott, nem túl hosszú ideig). Ha még az is kiderül, hogy víz- és ütésálló a telefon, akkor az Apple komoly értékesítési pozíciót nyer.

Egyelőre ez nem kerül elő, viszont kiderül, hogy az előlapi kamera is új. New Facetime HD, ez a neve, teljesen új szenzor, fényerős lencsék, akár 81 százalékkal sötétebb helyen is videocsetelhetünk majd. Mármint ha nem épp sorozatszelfit lövünk.

Szoftverből is a legújabb

Az új készülékek természetesen a korábban már bemutatott iOS 8-cal kerülnek forgalomba. Az első pár percben egy új üzenetküldő szolgáltatásról esik szó, amiben például rövid hangüzeneteket küldhetünk nagyon egyszerűen. Lesz egy egyelőre jobban nem bemutatott egészségközpont is. És ennyi, hamar keresztülszaladtunk a szoftveren, de legalább tudjuk, hogy Amerikában

200 és 400 dollár között lesz

a 16-64 gigabájtos készülékek ára, két éves hűségnyilatkozattal természetesen. Szeptember 19-én kerül a boltokba az USA-ban, az év végéig a világ 115 országában lesz elérhető.

Némi Justin Timberlake-et és Jimmy Fallont sem nélkülöző viccelődés után ismét Tim Cook a színpadon, a háta mögött pedig egy pénztárca a kivetítőn. Tehát tényleg bankkártya lesz az iPhone 6.

Ez érthető, naponta 200 millió kártyatranzakció van csak az USA-ban, hülyék lennének nem kivágni ebből egy akkora szeletet, amekkorát csak tudnak.

A bejelentést felvezető videóban az látszik, milyen idegesítően kőkorszaki dolog is valójában a bankkártya használata. Ráadásul egy könnyen ellopható műanyagkártyáról van ugye szó, amiken minden rajta van, ami ahhoz kell, hogy lenyúlják a pénzünket. (Nem mintha a telefonokat nem lehetne ellopni, persze, de azért várjunk a károgással kicsit.)

Ehhez képest az Apple rendszerében, az új telefont csak odatartjuk a kártyaolvasóhoz, rajta tartjuk az ujjunkat az ujjlenyomat-olvasón és puff, már fizettünk is. Apple Pay, emberek, jegyezzék meg. (Kár, hogy nem Apple Pie. Bocsánat.)

Tényleg NFC

Az Apple tényleg addig várt az NFC bevezetésével, amíg valami olyat ki nem talált, amire használni is lehet. A rendszer persze több elemből áll. Egyrészt fel kell vinni bele a kártyáinkat, akár úgy is, hogy lefényképezzük őket, persze ezzel csak a kártya kinézetét mentjük el. A rendszer amúgy is szuperbiztonságos: a vásárlásnál nem mutatja meg az eladónak a konkrét kártyaszámot, egy egyszer használatos kóddal működik a dolog. Ha elveszítjük a telefont, a Find my iPhone alkalmazás segítségével (az iCloudon keresztül) lelőhetjük az egészet. Mármint csak a telefonban tárolt dolgokat, a kártyát nem kell letiltatni: az ugyanis továbbra is használható marad, mert az adatok törlődnek a telefonból.

A színpadon álló fejlesztő persze arról is beszél, hogy az Apple nem gyűjti az adatokat. Nem érdekli a céget, hogy mennyit és hol költünk, a kasszánál se látja senki a kódunkat. A rendszer az USA-ban indul, az Amex, a Mastercard és a Visa mellett hat nagy bankkal működnek együtt – ezzel az amerikai kártyás vásárlások 83 százalékát le is fedik. Szép húzás.

Persze boltok és szolgáltatók is elfogadják majd. Gyorsétteremláncok, ruhaboltok, egyéb cégek logója tűnik fel a kivetítőn. Persze arról nem esik szó, mi lesz, ha a legrosszabb pillanatban merül le a bankkártya. A színpadon folyamatosan sorjáznak a fogyasztói társadalom alappillérei, kávézók, online boltok. 2014 októberétől mindez valóság az óceán túloldalán, és komolyan dolgoznak azon, hogy máshova is elvigyék.

One more thing

Tim Cook közben ellövi Steve Jobs ikonikus mondatát, „van még egy dolog”, hangzik el a színpadon. Egy teljesen új dolog. Az Apple okosórája, az Apple Watch. Lekerekített négyszög, oldalt tekerhető gombbal, különböző színű és kialakítású szíjakkal. Úristen, 18 karátos arany tokozással is van, ezt most emésszük egy darabig.

De ne sokáig, Tim Cook kezén a fehér változat van, innen is köszönjük.

A komunikáció megújítása mellett egészségügyi dolgokra is jó lesz az óra, hangzik el közben a színpadon. De ahhoz, hogy ez működjön, a felhasználói felületet is át kell alakítani. „Nem az van, hogy fogtuk az iPhone-t és addig kicsinyítettük, amíg csuklóra rakható méretű lett”, mondja Cook.

A cég meglépte: tekerhető koronát, vagyis gombot tett az órájára, ezzel lehet nagyítani, ezzel lehet közlekedni a menükben, lehet nyomkodni, hogy visszalépjünk. Az érintőképernyő is megmaradt talán, bár erről még nem esett szó. Az Apple végre közelebb hozta a régi órákat a modern eszközökhöz. Persze azt még nem tudjuk, hogy miért is vennénk ilyet.

Na, talán majd Jony Ive, a cég legendás tervezője elmondja, ő lép ugyanis a színpadra. Az ő előadásában mutatják meg az óra hátlapján lévő szenzorokat, ezek segítségével egy halom funkció válik elérhetővé.

Például bekapcsolt a telefon, ha megrázzuk. Közben végigsimítanak a képernyőn, és megváltozik az óra képe, szóval igen, érintőképernyő is lesz. Viszont a főmenü legalább olyan ötletes, mint az iPod simogatással tekergethető megoldása, valószínűleg a tekerhető gomb lesz a működés lelke.

A sokat bíró zafírüveg képernyőn akár rajzokat is küldhetünk majd, a telefon a szívverést is érzékeli. Kicsit összevissza most ez, de nyugalom, csak soroljuk fel, mik a lehetőségek, aztán kigobozzuk a végén, hogy van-e értelme.

A képernyő nem csak, hogy érintésérzékeny, de a nyomás nagyságát is érzékeli, az erős nyomás kicsit olyan lesz, mint a jobb klikk a számítógépen.

Az egész cucc vízálló, a töltés indukciós töltővel megy, ami mágnessel tapad az óra hátához. Hat különböző szíj van hozzá, bőr, műanyag, de kit érdekel, mikor

az órából is két méret lesz.

Egy pillanatra azért térjünk vissza a szíjakhoz, mert feltűnik egy olyan változat, ami szakasztott olyan, mint a hétzenés fémtokos Casiók 1992-ből. A lényeg, hogy két méretben, háromféle tokozással, hatféle szíjjal jön az óra, ez így együtt elintézi azt az igényt, hogy az okosóra ne csak egy, a kezünkre szíjazott kütyü legyen, hanem valami olyan eszköz, amit kiegészítőként is viselhetünk. Tudják, mint azt az izét, amit órának hívnak, és tíz éve a kutya se hordja.

Kevin Lynch, az Apple igazgatóhelyettese a színpadon. Ez például azért is fura, mert ő évekig annál az Adobe-nál dolgozott, ahol a Flasht is gyártják, azt a környezetet, ami valószínűleg soha nem lesz mobilos Apple-termékeken. Most persze nem erről beszél, hanem azt mutatja be, mennyire egyszerű is az Apple Watch használata. Látszólag tényleg az, kis mozdulatokkal, jól személyre szabható felületeket kapunk, a tekerő is úgy működik, ahogy az ember várná. Persze ne felejtsük el, hogy most valaki olyan demózza a készüléket, aki már használja pár hónapja, a végleges ítéletet akkor hozzuk meg, ha mi is megnyomkodtuk, a saját tömpe ujjainkkal.

Vannak widgetek, tehát alkalmazások, amik nem ikonokat mutatnak, hanem egész információs paneleket. A jelzéseket óvatos vibrálással oldják meg, ha ez lesz ébresztőóra-dallam helyett is, akkor hatalmas tömegeket nyernek meg, csak mondom.

Ami ennél is durvább, de magyarul valószínűleg csak körülményesen megy majd, az az, hogy a beérkező üzenetekre az óra a szöveg elemzése alapján ajánl majd fel gyorsválaszokat. Ha ez nem tetszik, akkor vagy szmájlit küldünk vissza, vagy diktálhatunk. Alapból tehát nincs billentyűzet, ami nem meglepő, egy hete sincs, hogy a Samsung új okosórája megmutatta, mennyire jó ötlet két hüvelyken gépelni (semennyire).

Az órában persze ott a cég intelligens információs központja, a kellemes hangon beszélő, ráadásul a beszédben feltett kérdéseket is megértő Siri. Van fotónézegető alkalmazás, ez mondjuk elég furcsán fest, amikor épp az összes képet egyszerre mutatja (viszont a kijelző felbontása elég jónak tűnik). Azok a képek jelennek meg, amiket kedvencként jelölünk meg.

Van térkép is, az ujjunkat húzva mozgatjuk a helyszínt, a tekerővel nagyítunk-kicsinyítünk, az óra különböző módon rezeg, ha jobbra vagy balra kell fordulnunk, ez jól hangzik, és csak kicsit ijesztő. A helyérzékeny menüt az erős nyomás hozza fel, vagyis tényleg ez az új jobbklikk. Kicsit furcsa is, hogy az új telefonokon nem alkalmazzák.

Van egy alkalmazás, ami külön gombot is kap (szóval már tudjuk, mire való az a gomb, amiről eddig nem esett szó). Előjön egy kommunikációs app, amiben kis rajzokat készítve és küldve kommunikálhatunk az ismerőseinkkel (valószínűleg azokkal, akiknek szintén Apple Watch-uk van). Ez elsőre inkább furcsa, mint az év ötlete, hirtelen kevés olyan szituációt tudok elképzelni, ahol ez hasznos lehet, de a képzelőerőmet döntően befolyásolhatja az a tény, hogy egyáltalán nem tudok rajzolni.

Az órára természetesen külső fejlesztők is dolgozhatnak, szóval lesz mire lecserélni a rajzolgatós csetelést. Lesz rá Twitter-alkalmazás, látjuk majd a BKV-menetrendet (hahaha, na, csak vicceltem, bocsánat), azt, hogy honnan indul a repülőnk. Tim Cook visszajön a színpadra, és akkor most végre tényleg az egészségügyi alkalmazás jön.

349 dollár

Cook szerint az óra arra ösztökél majd, hogy egészségesebben éljünk. Van benne gyorsulásmérő, pulzusmérő, az óra persze figyeli, hogy mikor mit sportolunk, és szól, ha eltunyulnánk. Mármint akkor, ha iPhone 5, vagy annál újabb készülékünk van, a háromféle Apple Watch csak ezekkel működik együtt.

Mivel arról is szó van, hogy esténként lehet majd tölteni, az óra valószínűleg egy, maximum két napot bír majd szusszal, ha az összes szenzoros figyelést bekapcsolva hagyjuk. 2015-ben dobják piacra, ez mondjuk kis csalódás, nem lep majd meg senkit, ha a tőzsdei árfolyamon is meglátszik a hatása.

Arról még nem esett szó, hogy pontosan hány napig bírja majd egy feltöltéssel, nem tudni, hogy milyen hálózatokon keresztül csatlakozik majd és mihez (Bluetooth? Wifi? 3G?). Az biztos, hogy az Apple Pay működik majd vele.

Jön a U2, szusszanjunk, és próbáljuk meg megtippelni, miért hiányzik az i betű a fizetési mód és az óra nevéből.

Ha nagyon hasonlítgatni kéne az Apple korábbi termékeihez az órát, azt mondanám, hogy az első iPhone és a 3GS között van valahol ez a dizájn, bár a lekerekített szélek a hatos készülékekben is dominálnak. Képről nehéz véleményt mondani, nem merném megkockáztatni, hogy élőben is jól néz ki az óra, bár tény, hogy van olyan tok-szíj párosítás, ami a legszebb, vagyis inkább a legkevésbé csúnya okosórák közé teszi az Apple termékét.

Közben minden iTunes-felhasználó megkapta ingyen azt a számot, amit Bonóék eljátszottak. Nekem kicsit akadt a közvetítés, szóval nem tudom, mekkora ajándékot is jelent ez pontosan. Viszont egyszerre 500 millió emberhez jutott el az album, a világ 119 országában, ami valamiféle rekord lehet, még ha van egy kics csalás jellege is a dolognak. A lényeg persze az, hogy TimCook már a köszönőbeszédnél tart, tehát ennyi volt mára, lássuk, mit szól a dolog hoz a tőzsde.

Forrás: http://index.hu/tech/cellanaplo/2014/09/09/vagy_a_vilag_borul_vagy_az_apple/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük