Windows Mobile-t csinálhatunk az iPhone-ból

letöltésNyugodjon le mindenki, főleg az Apple-rajongók, mert senki sem fogja bántani az Apple mobil eszközein futó iOS operációs rendszert. De azért azt is lássuk be, okkal találunk a weben leírásokat arról, hogyan miként tudjuk eltüntetni a szemünk elől az Apple béna alkalmazásait. Néhány módszer a garancia elvesztésével jár, én leragadtam ott, hogy van egy Apple’s shit nevű mappám, csordultig megtömve ikonokkal.

Microsoftot mindenhová

A Microsoft-vezér Satya Nadella véletlenül éppen azt a stratégiát találta ki, hogy őrült módon elkezdtek appokat gyártani és felvásárolni. A Windows Mobile még mindig csak vegetál, hiába öntik bele pénzt, így most fontosabb ott megszólítani a felhasználókat, ahol azok megtalálhatók. Az a céljuk, hogy bármilyen platformon, így az iOS-en is a Microsoft-appokat és szolgáltatásokat válasszák a mobilozók. Tehát nem szó szerint értendő a cím, csupán arról van szó, hogy a Microsoft szépen fejlődő szolgáltatásai, és a korábban Windowshoz kötődő appok az Apple rendszerein is elérhetők.

Az iOS-en összesen 61 app van a Microsoft Corporation gyártó névvel. Erről a listáról még hiányzik a Swiftkey, aminek a felvásárlását most jelentették be, és nincs ott a Cortana sem, amit magyar nyelven úgysem tudnánk használni. A Yammer más gyártói név alatt található meg, ahogy a Minecraft is, pedig már az is régóta a Microsoftnak termeli a pénzt. A listán van néhány hatalmas meglepetést is.

Xim

ff.gif

Két éve mutatta be a Microsoft Research, és ez a legmeglepőbb felfedezésem. Az app segítségével az okostelefonon lőtt képeket úgy tudjuk megmutatni több ismerősünknek, hogy mindenki a saját telefonját, tabletjét vagy számítógépét tudja használni, és senkinek sem kell letöltenie az appot a nézegetéshez. A folyamat így néz ki:

  1. Kiválasztunk pár képet a bemutatóhoz. Ezek lehetnek a telefonunkon, vagy akár a OneDrive és Dropbox tárhelyen, Facebookon és Instagramon is
  2. Meghívókat küldünk sms-ben vagy emailben
  3. Eközben külső kijezőt is párosíthatunk, böngésző, Chromecast vagy Apple TV segíségével. A böngészőnek nem kell velünk egy helyen lennie.
  4. Elkezdjük lapozgatni a képeket, és mindenki szinkronban ugyanazt a képet látja, amelyikhez éppen odalapozunk. Előny: nem fogdossák össze a mobilunkat.

A Xim bemutatói egy óra után elérhetetlenné válnak, ami csökkenti a képek kiszivárgásának kockázatát.

Outlook

Ez most az egyik legjobb levelezőprogram az okostelefonokon. A levelek listáján két irányba tudjuk pöccinteni a leveleket, és mi dönthetjük el, hogy ezek hatására mi történjen. Választhatunk archiválást, megjelölést olvasottként, törlést, ütemezést (tűnjön el a listáról és később kerüljön elő), áthelyezést (személyes kedvencünk, hihetetlenül felgyorsítja a szelektálást), átkapcsolhatjuk az olvasottsági állapotot, vagy szimplán megjelölhetjük a levelet zászlócskával, hogy ez fontos. A Microsoft ezzel az egy funkcióval agyonveri a mobilos emailkliensek többségét, amelyek messze nem ilyen kifinomultak.

Van az appban különálló fájlkezelő, ezen a fülön találjuk meg a bejövő emailek csatolmányait, de beköthetjük ide a felhőtárhelyeinket is. A beépített naptár felülete hasonlít a szintén Microsoft által felvásárolt Sunrise felületére, de sajnos még sokkal kevesebbet tud. Például nem lehet bekötni az Eventbrite, Meetup, Facebook vagy más appokból érkező meghívókat, eseményeket, hogy azok is automatikusan megjelenjenek az időponthoz kötött tennivalóink listáján. Úgyhogy nincs mese, a Microsoft Sunrise appot is fel kell tenni a Outlook mellé.

Office Lens

A papírmentes iroda alapkelléke, és ez az app nemcsak beolvassa nekünk a dokumentumokat, képeket és névjegyeket, hanem a beépített karakterfelismerővel kereshető szöveggé (vagy adott esetben lementhető névjegykártyává) alakítja a papíron látható szöveget. A Microsoft mérnökei olyan ügyes képfeldolgozó algoritmust fejlesztettek ki, hogy a papírt akár oldalról is lefotózhatjuk.

IMG 2639.PNG

A tartalmakat pedig hova máshová mentené le, ha nem a OneNote alkalamzásba?

Onenote

Ez a Microsoft nagyszerű válasza az Evernote jegyzetalkalmazásra. A OneNote több különböző eszközön szinkronban tartja a kategorizált feljegyzéseinket, melyekben egyszerű szövegek, kipipálható bevásárlólisták, képek és hangfájlok is lehetnek. Ebben is működik az a trükk, hogy az emailcímeinkről beküldött tartalmakat automatikusan elhelyezi a jegyzetünkben, tehát a levelezőben beállított szűrőkkel automatikusan a jegyzetek közé menthetünk meghívókat vagy más fontos tartalmakat.

Onedrive

A Microsoft felhőtárhelyét azóta használjuk elsődleges biztonsági mentésre, amióta az Office családi csomagjához fejenként 1 terabájt tárhelyet adnak. Nem profi (értsd: telefonnal készült) családi képek elmentéséhez elég ennyi hely. OneDrive nem olyan kifinomult, mint a Google Fotók, például nem lehet egyetlen csippentéssel villámgyorsan átméretezni a bélyegképeket, hogy gyorsabban tudjunk keresgélni, és számítógépen sokkal könnyebb képeket válogatni, mint az appban.

Bizonyos szempontból azonban többet tud, mint a Google Fotók, hiszen a OneDrive kezeli a felhőbe lementett dokumentumainkat is, amihez a Google külön appot tett közzé.

Microsoft Health

Alapvetően azért van ilyen app, mert ezzel lehet párosítani a Microsoft Band fitneszkarkötőt az Apple eszközeivel. Akkor is érdemes feltelepíteni, ha nincs ilyen kütyünk, mert az iOS Egészség alkalmazásból kiolvasott adatokat szépen jeleníti meg. A Microsoft Health adatai ráadásul online is elérhetők:

Translator

A Microsoft online tolmácsgépe, hasonló a Google Fordítóhoz. Ízlés és megszokás kérdése, hogy melyiket használjuk. Hátránya, hogy nem lehet a nyelvi csomagokat előre lementeni, tehát a külföldi utakon meg vagyunk lőve, ha nincs wifink vagy mobilnetünk.

Microsoft Selfie

Bízunk benne, hogy egy csak egy gyakornok projektje volt, mert sokkal kevesebbet tud, mint a filterekkel teletömött Instagram és a Retrica.

Word, Excel, Powerpoint

A profittermelő Office triumvirátusa kissé brutális méretű lett a többi irodai apphoz képest: ezek az appok darabonként fél gigabájton terpeszkednek. Aki a legkisebb tárhelyű iPhone-t vette meg, alaposan gondolja át, hogy melyik app életbevágóan fontos. Cserébe a grafikus interfész és a menük elnevezése nagyon hasonlít a számítógépes verzióéra, és ez megkönnyíti a munkát.

Skype

Ez is kötelező kellék az iOS-en, de ezt nem kell magyarázni. Sokkal hamarabb találunk az ismerőseink közt még egy szkájpolót, mint Facetime-júzereket.

Swiftkey

Az írási stílusunkat megtanuló billentyűzetappot még Androidon kezdtük használni, és amint elérhetővé vált az iOS-e, oda is feltelepítettük. Ez az app ugyanis elmenti a felhőbe a gépelési adatainkat, és ezeket szinkronban tartja az összes létező eszközünkön. Bár a Microsoftnak van saját billentyűzete is, amit az iOS-en tesztel, egyszerűbbnek megoldásnak látta, hogy megvegye a világszerte 300 millió eszközön futó app gyártóját.

Mit tud a maradék ötven app? Van köztük néhány játék, kiegészítők az Xboxhoz, szoftvermenedzselő és másféle eszközök rendszergazdáknak – ezeket kihagytuk, mert nem mindenkinek izgalmasak. Ha ezt fájlalja, tegyen panaszt hozzászólásban!

Forrás: http://index.hu/tech/cellanaplo/2016/02/04/igy_lesz_windows_mobile_az_iphone/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük