Jövőre a lakás másik feléről tölthetjük az iPhone-t

snap1022-1024x5762017-ben mutathatják be azt a technológiát, amely tényleg a levegőn keresztül tölti fel az eszközeinket.

Persze olyan technológia már ma is létezik, amelyben nem kell a fali aljzattól, vagy az asztali elosztótól egy mindenbe belegabalyodó töltőzsinórt elrángatni a telefonokig, ám ezek még mindig minimális távolságban teszik lehetővé a töltést. Az egyes konkurens cégek csúcskészülékeiben is megtalálható lehetőséget gyakorlatilag vezeték nélküli “töltőpárnákkal” használhatjuk ki, tehát ugyan “drótra” nincs szükség, de a töltő felületéről nem mozdíthatjuk el a készüléket, mert megszakad az áram átadása.

Pedig milyen szép is lenne, ha hazaérkezve szabadon grasszálhatnánk a lakás különböző pontjai között a telefonnal, tablettel, vagy egyéb kütyüinkkel, közben pedig egy központi helyen működő “távtöltő” pumpálná tele energiával. Most úgy tűnik, erre sem kell már évtizedeket várni.

A Bloomberg olyan bennfentes információkat szellőztetett meg, melyek szerint az Apple amerikai és ázsiai partnercégekkel közösen dolgozik egy ilyen megoldás sorozatgyártható változatán, amelyet állítólag 2017 első felében be is mutathatnak.

A vezeték nélküli töltés jelenlegi legnagyobb hátulütője, hogy minél nagyobb a töltő és a tölteni kívánt eszköz közötti távolság, annál jobban csökken az energiaátvitel hatékonysága. Tehát ha egy ilyen töltőtől pár centire tesszük az asztalra a telefont, az száz százalékra töltődhet mondjuk egy óra alatt, ám egy méteres távolságból már kétszer ennyi idő kell ugyanehhez az eredményhez.

apple-vezetek-nelkuli-toltes-02

A kérdésen persze nem csak az Apple dolgozik, a Samsung, a Sony és a Google is folyamatosan igyekszik azon, hogy okafogyottá tehesse a sokszor zavaró (máskor meg szimplán eltűnő) töltőkábeleket. Náluk azonban még mindig csak a töltőpados, gyakorlatilag érintésközeli változatról lehet tudni (a Samsung például nemrégiben egyik monitorának talpába épített egy ilyen töltőt, így a munkába érkező felhasználó csak lehelyezi maga elé a készüléket, amely máris kapja az áram-utánpótlást).

Az Apple 2010-ben már levédetett kapcsolódó technológiát, az ebben emlegetett példa egy Mac számítógépet vázol fel, mint a vezeték nélküli töltés központja – az eljárás az úgynevezett közelségi mágneses rezonancia elvén alapult. Ezt a gyártó ma is alkalmazza például az Apple Watch esetében, itt azonban milliméteres távolságot lehet csak áthidalni, míg a szabványban akár egy méterre is lehet egymástól a töltő és az eszköz. Azóta viszont partnerek segítségével igyekeznek kiküszöbölni a távolság miatt fellépő problémákat, valamint a telefonok borítása által okozott interferenciát. Ha a Bloomberg forrásának igaza van, a mérnökök már a megoldás küszöbén járhatnak, és így elképzelhető, hogy mához egy évre az Apple valóban valami nagy bejelentést tehet ezen a téren.

 

Forrás: http://24.hu/mobil/2016/02/01/jovore-a-lakas-masik-felerol-tolthetjuk-az-iphone-t/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük