Váltságdíjat kér egy maces vírus

macbook-proVáltságdíjat kérő vírus támadt OS X-es gépekre, valószínűleg ez az első ilyen ismertté váló eset. A vírust a Transmission nevű torrentklienssel töltötték le a felhasználók. Az alkalmazásban volt egy KeyRanger nevű rosszindulatú vírus, amely három nappal a telepítés után blokkolta a felhasználó merevlemezét.

A vírus ezek után pénzt kért azért, hogy a felhasználó megint hozzáférhessen adataihoz, ez volt a váltságdíj. Az Apple már megtette a szükséges lépéseket, hogy megakadályozza a vírus terjedését, a Transmission alkalmazás ezen változata egyszerűen nem települ a gépekre. Ez persze nem segít azokon, akik már telepítették a fájlt. Azóta kijött a Transmission újabb verziója, amelyben nincs vírus.

Az utóbbi időben elég elterjedté váltak a váltságdíjat kérő vírusok a Windowsos gépeknél, de OS X-re ezidáig ez nem volt jellemző. A szakemberek nem tanácsolják a váltságdíj kifizetését, mert ez felbátorítja a hekkereket. Arra sincsen garancia, hogy a vírus írója tényleg feloldja a titkosítást a merevlemezről a pénz beérkezte után. Vagy arra, hogy teljesen eltávolítja a vírust a gépről és nem aktiválja egy későbbi időpontban megint.

 

Forrás: http://index.hu/tech/2016/03/07/valtsagdijat_ker_a_maces_virus/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük