Nincs mese: az Ubert taxinak minősítették

uberA vállalkozás vitatja a hatóság érvelését, ám az előírások szerint az Uber vagy taxi, vagy nem működhet.

Bár a Uber úgy véli és azt kommunikálja, hogy szolgáltatásuk nem taxi, hanem egy elektronikus piactér, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) kedden közzétett tájékoztatójából az derül ki, hogy a hatóság nem ért ezzel egyet, ők úgy ítélik meg, hogy csak személytaxi-szolgáltató létezik, aminek a taxikra vonatkozó feltételeket kell teljesítenie.

Mint a nol.hu megírta, az Uber tevékenységével kapcsolatban az NKH hétfőn azt közölte az MTIútján, hogy „a szolgáltatást igénybe vevő is megsérti az előírásokat, amennyiben nem a rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő vállalkozás által nyújtott szolgáltatást vesz igénybe”.

Uber nincs

A tájékoztatásból az olvasható ki, hogy a hatóság szerint olyan, hogy Uber, nincs. Csak személytaxi-szolgáltató létezik, aminek ugyanazokat a feltételeket kell teljesítenie, mint egy taxisnak. S ez érvényes az autójára is.

A hatóság felhívja a figyelmet egyebek között arra, hogy a tevékenység végzéséhez szükség van személytaxi-igazolvány kiváltására, valamint sárga alapszínű rendszámra is. A sofőröknek a legális munkavégzéshez be kell tölteniük a 21. életévüket, valamint legalább kétéves „B” kategóriás jogosítvánnyal kell rendelkezniük, feltétel a pályaalkalmassági vizsga második kategóriájának elvégzése.

A kocsik életkora nem haladhatja meg a 10 évet, legalább EURO IV-es környezetvédelmi osztályba sorolással. A hatóság felhívja a figyelmet arra is, hogy a járműben fel kell tüntetni a viteldíjakat, valamint el kell helyezni egy „taxi szabadjelző” berendezést.

A hivatal budapesti viszonylatban többletfeltételeket is megfogalmazott. Ezek értelmében fix hatósági árat kell alkalmaznia az Ubernek, kötelező lesz a járművekben a bankkártyaterminál, valamint az új szabályozás értelmében a sárga alapszín is.

Betartatják

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára korábbi tájékoztatása szerint március végén, április elején hatályba lép az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy a taxisokkal szemben támasztott személyi és tárgyi feltételeket be nem tartó Uber-taxisok gépkocsijáról egy esetleges ellenőrzés során az intézkedő levegye a rendszámot, vagyis a gépkocsit kivonja a forgalomból.

Az Uber a múlt heti sajtótájékoztatója után ma is közölte, hogy az Uber nem taxi, hanem egy technológiai rendszer, voltaképp egy informatikai cég, amely olyan online piacteret üzemeltet, amelyen keresztül különböző jellegű szolgáltatások működnek. Hangsúlyozták: nem rendelkeznek diszpécserközponttal, droszttal, a fuvar fizetése nem készpénzben, hanem elektronikusan történik.

Forrás: https://itcafe.hu/hir/uber.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük