Újra felfedezték, hogy az óra kerek

Messze van még az idő, amikor nyugodt szívvel ki tudjuk jelenteni, hogy megvan az okosórák értelme. A piacon lévő órák ugyanis még számos gyerekbetegséggel bírnak, a gyártók még ott tartanak, hogy kitalálják, mire lehet egyáltalán használni ezeket az órákat.

Mi sem vagyunk könnyű helyzeteben, amikor (az amúgy technikailag viszonylag képben lévő) szüleink generációjából valaki megkérdezi, mégis mire jó ez, csak hebegünk. Hogy látod, ha hív valaki, tudsz válaszolni az emailekre (egy ujjal gépelve, percekig írva egy mondatot), hogy méri a pulzust és lehet irányítani a tévét is. De amikor arra a kérdésre csak egy hangos nevetés volt a válasz, hogy akkor ez most kiváltja a telefont, az a válasz, hogy nem – csak kiegészíti, így a telefon nyugodtan lehet a táskában, nem kell elővenni – nos akkor elbizonytalanodunk. Végül jött a kegyelemdöfés: szóval vegyek egy százezer forintos kütyüt, hogy ne kelljen elővenni a mobilt a táskámból?

Hát igen, nehéz valóban értelmes választ adni arra, hogy mire jó egy okosóra. De a gyártók próbálkoznak, közte a Samsung is megpróbál évről évre olyan újításokat beletenni az okosórába, amely segít definiálni a terméket. A Samsung Gear S2 már dizájnjával kitűnik társai közül, nem sok kerek kijelzős okosóra van a piacon, a Samsungnál például ez az első. Azzal is próbál különbözni, hogy elvileg bármilyen androidos mobillal összepárosítható, nem csak a csúcs Samsung készülékekkel. A valóságban azonban ez nem teljesen így van. Még a Samsung mobilok között is válogat, a J5-öt például nem szerette. Egy viszonylag új LG-mobillal sem tudott mit kezdeni, de a két éves Nexus 5-höz viszont gond nélkül csatlakozott. Végül egy Samsung S6-tal próbáltuk ki.

Az okosóra kezd tényleg órára hasonlítani, nem a nyolcvanas évekből itt maradt nyolczenés kvarcórák jutnak az eszünkbe. Egy nagyobb férfi karórának felel meg a mérete és a súlya (igaz, nehezebb mint a Pebble, de az ugye e-Ink-kijelzős). Az ezüst órához fehér szíjat adnak, de ez cserélhető, így mindenki testre szabhatja dizájnját, messziről akár úgy tűnhet, átlagos órát viselünk. A testreszabás fontos része a számlap kiválasztása, több tucatnyiból választhatunk és folyamatosan nő a választék. A konzervatívtól az állandóan mozgó számlapon át a tematikus rajongói számlapokig óriási a választék.

Előnyök:

 • Navigáló kerék
 • Vadonatúj dizájn, a kerek kijelző sokkal jobban néz ki, mint a többi, szögletes okosóra
 • Már nem csak Samsung mobilokkal működik

Hátrányok:

 • Naponta kell tölteni, bár jobb az akkumulátora
 • Még mindig kevés a kompatibilis mobil
 • Kevés alkalmazás
 • Nincs hangszórója, nem lehet az órával telefonálni
 • Tizen operációs rendszer

A kerek külső nem csupán a dizájn része, a navigálásban is fontos szerepet szántak neki. Az óra körül ugyanis van egy vékony fémcsík, ami tekerhető. Így lehet lépkedni az alkalmazások között a kijelző megérintése nélkül. Eleinte nem állt kézre a tekergetés, annyival könnyebb volt a kijelzőn lapozni, mint a többi óránál. Idővel azonban rájöttem, hogy vannak olyan feladatok, amelyeknél sokkal gyorsabb a tekerő, pillanatok alatt érek a hosszú üzenetlista aljára, gyorsabban találom meg a lista huszadik helyén álló alkalmazást. A navigáló keréknek van egy igazán látványos módja, amikor a beépített térképen azt tekergetve lehet zoomolni. Így az érintőkijelzőt és a tekerőt egymást kiegészítve érdemes használni. Az Apple okosóráját is kipróbáló kollégának is jobban bejött ez, mert az Apple Watchnál jóval nehézkesebbnek találta a navigálást az apró pöcökkel.

Az óra alkalmazásai kitöltik a teret, nincsenek fekete foltok a kijelzőn. Az új felhasználói felület kézre áll, intuitív, nem kell semmilyen előképzettség ahhoz, hogy megtanuljuk használni. Ha megtaláltuk a kompatibilis mobilt és feltelepítettük a szükséges alkalmazásokat, már használhatjuk is az órát. Jobbra forgatva a navigáló kereket az alkalmazásokra bukkanunk, balra fordítva a mobilról érkező értesítőket láthatjuk. Ezeket az értesítőket természetesen szűrhetjük az alkalmazással, nem kell például minden emailnél rezegnie az órának az őrületbe kergetve minket. De ezt a funkciót majdnem minden okosóra tudja.

A beérkező üzenetekre az óráról is lehet válaszolni. Elmenthetünk előre válaszsablonokat, azokkal két másodperc alatt küldhetünk választ. Vagy be is gépelhetünk hosszabb szöveget, de ez eléggé nehézkes és lassú. Az első mobiltelefonok billentyűzetéhez hasonló módszerrel, amikor egy gombhoz három betű is tartozik. Tisztára a kilencvenes években éreztem magam.

A navigálásnál még két fizikai gombról kell említést tenni, az egyik egy lépéssel visszavisz a menüben. A másik gomb pedig egyből a főoldalra navigál. Egyszerű és működik, ennél több nem is kell. Az óráról általában ez mondható el, nagyon gyorsan töltődnek be a saját alkalmazások, nem akadozik, nem fagy le. Stabilan és megbízhatóan követi fizikai állapotunkat. Olyannyira aggódó, hogy ha egy óráig nem mozgunk, azonnal figyelmeztet erre és javasol némi könnyű mozgást. Ha ezután tényleg sétálni kezdünk, kedvesen meg is dicsér.

Nem saját alkalmazásokat is le lehet rá tölteni, bár a választék nem akkora, amekkorát elvárnánk. Ennek egyik oka, hogy saját platformot használ, a Tizent, ami különbözik az Android Watchtól. A fejlesztőknek így erre is külön le kell fejleszteni az alkalmazásokat, de ezt sokan nem teszik meg addig, míg nincs elegendő felhasználó. A felhasználók pedig lassabban jönnek, ha nincs elég alkalmazás. Ördögi kör. Ugyanakkor a Tizent az előnyöknél is felsoroltuk, mert ennek köszönhető a jól működő felhasználói felület a navigáló kerékkel.

Technikai részletek:

 • Kijelzője 1,2 hüvelykes, 302PPI felbontású Super Amoled
 • Andorid 4.4 KitKat fut rajta
 • Akkumulátora 250 mAh-es
 • Kétmagos, 1 GHz-es processzort és 512 megabájt RAM-ot tettek bele
 • 4 gigabájtos a belső tárhelye, ennek a harmadát elfoglalják az alkalmazások, de van elég hely a zenének

Az órának van beszédfelismerője is, ezek keresztül lehet utasításokat adni. Ha lehet, ez inkább felejtsük el, nehézkes, nem érti, ha érti, akkor is lassan végzi el a feladatot. De elvileg sok mindent lehetne hanggal elvégezni, például ébresztőórát beállítani, weben keresni, emlékeztetőt beállítani. Nincs már hangszórója sem (az elődnek ugye volt még), vagyis nem lehet ezen keresztül telefonálni. Ezt néhányan sajnálják, szerintem nem hiányzik belőle.

Amit nem tudtunk kipróbálni, az a beépített NFC, ami támogatja a Samsung Payt, vagyis egy szerencsésebb országban az órával is lehetne fizetni vásárláskor.

Összességében egy jól összerakott, igen dizájnos okosórát fejlesztett a Samsung. Könnyen használható, gyorsan megismerhető felhasználói felülettel. Az eddiginél több mobillal kompatibilis, de még mindig túl kevés ez. Több alkalmazás kellene rá, de a meglévők stabilan működnek. Az órát 300 dolláros áron lehet megvenni.

A Gear S2 azonban talán utat mutat a többi gyártónak, hogy egy okosóra is lehet elegáns és nem kell úgy kinéznie, mintha egy számítógépet hordanánk a csuklónkon.

 

Forrás: http://index.hu/tech/2015/10/27/ujra_felfedeztek_hogy_az_ora_kerek/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük