Jöhet a gyorsabb internet a gazdagoknak

Európa ma hatalmas pofont adott a netsemlegességnek – így foglalta össze röviden a Business Insider azt, hogy az Európai Parlament kedden nagy többséggel leszavazta az összes módosítót, ami az internethez való egyenlő hozzáférést védte volna a közös digitális piacról szóló uniós szabályozásban.

A netsemlegesség elve azt jelenti, hogy az interneten minden adatot egyenlőként kell kezelni, függetlenül attól, hogy azt egy nagy cég, egy kicsit startup vagy egy magányos blogger állította elő, és akarja megosztani a világgal. Ezt az elvet tipikusan úgy lehet megszegni, ha mondjuk megengedjük, hogy az internetszolgáltatók létrehozzanak egy gyorsabb internetsávot, és sok pénzért oda pakolják azoknak a tartalmait, akik ezért fizetnek.

Ez azt jelenti, hogy aki alapból gazdagabb, annak a tartalmai gyorsabban érhetnek el a felhasználókhoz, ettől még gazdagabbak lesznek, a versenytársak pedig egyre szegényebbek.

Civilek és techcégek most pont attól tartanak, hogy a ma megszavazott európai parlamenti javaslat pont ezt az elvet nem védi kellőképpen. A megszavazott csomag az elektronikus kommunikációról – ami többek között azt is szabályozza, hogy 2017-től nem kell majd roamingdíjat fizetni az EU-ban – elvileg megvédi a netsemlegességet, de az ellenzők szerint egy csomó olyan kiskaput és nem elég konkrétan megfogalmazott passzust tartalmaz, ami miatt simán jöhet a kétsebességes netezés.

  • speciális szolgáltatásoknak preferált hozzáférést adjanak, ami  elvileg a sofőr nélküli autók és orvosi eszközök adatellátása miatt lesz majd valamikor fontos, de nem nehéz más dolgokra is értelmezni;
  • bizonyos tartalmak adatforgalmát ne számítsák bele a havidíjba, vagyis a szolgáltató dönti el, hogy mit kapjunk meg ingyen, és mit nem;
  • osztályokba sorolhatják a szolgáltatásokat, és ennek függvényében lassítsák vagy gyorsítsák azokat, ami egyrészt gyorsíthatja, hogy eljussanak hozzánk a hasztalan céges tartalmak, másrészt lassíthatja például a titkosított leveleket
  • lelassítsák az internet forgalmát, ha a hálózat túlterheltségétől tartanak, de ne csak akkor, amikor az már tényleg túlterhelt, ami szintén egy jó érvet adhat a szolgáltatóknak, hogy miért preferáljanak bizonyos (fizetős) tartalmakat másokhoz képest.

Az Európai Parlament javaslata ellen nagyon sokat tiltakoztak, köztük az internet megalkotója, Tim Berners-Lee, aki szerint a magánszféránk védelmét, a szólásszabadságot és a fejlődést fenyegeti, és elveszi a lehetőséget Európától, hogy a digitális gazdaság vezető hatalmává válhasson.

Fotó: Leon Neal

Forrás: http://index.hu/tech/2015/10/27/netsemlegesseg_europai_parlament/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük