Teljes átalakítás a Google háza táján

Screen-Shot-2013-01-18-at-12.44.25-PMVannak kényelmetlen döntések, melyeket meg kell hozni, hogy tényező maradj – indokolta a frissen meghozott döntést Larry Page.

Azt gondoltuk, hogy a nyár nagy dobása a Windows 10 lesz. Ma sincs ez másként, viszont bombaként robbant a hír, hogy a Google átszervezi önmagát. Larry Page a vállalati blogon jelentette be, hogy új céget alapítanak, az Alphabet névre hallgató, abc.xyz doménre bejegyzett céggyűjtőt, amiben a legnagyobb természetesen maga a Google.

Sundai Pichai, a Google új vezérigazgatója
Sundai Pichai, a Google új vezérigazgatója [+]

Eljött az idő, hogy az átláthatatlan struktúrát megszüntetve elkülönüljenek azok a cégek, amelyek már messze nem az internetről szólnak. Page ilyennek említi az egészségüggyel foglalkozó Life Sciences üzletágat, ami például vércukorszint mérő kontaktlencsén dolgozik, vagy a Calico-t (ami a hosszú élet titkát kutatja), de kikerül a Google irányítása alól a Nest és a Fiber is. Marad viszont a kereső, az online hirdetés, a térkép, az alkalmazások, a YouTube és az Android. Gazdasági szempontból több irányítási szintet és függetlenséget jelent a lépés. Az új modell arra épít, hogy minden üzletág saját vezérigazgatót kap, az alapítók (Larry Page (42) és Sergey Brin (41)) pedig szigorúan csak a tőkeelosztásról és a végrehajthatóságról döntenek. A tervek szerint az új rendszerben már a negyedik negyedéves jelentések is átláthatóbbak lesznek, a Google pénzügyei pedig elkülönülnek majd a többi vállalkozásétól.

A Google vezetését az a Sundar Pichai (43) veszi át, aki 2013-tól a Chrome alkalmazások és az Android üzletágakért felelt (formailag azonban Andy Rubin volt a vezető), 2014 októberétől az internetes üzletág termék- és műszaki vezetője lett, az utóbbi időben pedig egyre több témában kérték ki a véleményét. Bár technikailag a Google alá tartozik majd, a YouTube vezetője Susan Wojcicki (47) marad. Az X lab ezentúl közvetlenül az Alphabet részét képezi majd, de Page és Brin viszi a befektetési részleget (Ventures and Capital). Az Alphabet átveszi a Google részvényeit megtartva az értéküket, arányukat és a velük járó jogosultságokat, azonban a GOOGL és GOOG kereskedése a Nasdaq tőzsdén nem változik.

 

Forrás: https://itcafe.hu/hir/google_atalakitas.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük