Szörnyeket eresztett szabadon az Apple

9854551_22344fa6415570e577006660391f92f4_wmAz Appe-vezér Tim Cook és munkatársai szerdán két órán át zsibbasztották az agyunkat a legfrissebb bejelentéseikkel, hogy amikor majd a karácsonyi bevásárlásra fogunk készülni, felpörögjenek az idegsejtjeink a harapottalmás márkajelzés láttán. Minden termékkategóriában van valami elképesztően fontos újításuk. (A teljes percről percre tudósítást itt olvashatja.)

Apple Watch

A fejlesztők jobban hozzáférnek majd az óra hardveréhez, amit egy Airstrip nevű alkalmazással mutattak be. Ez az app az orvosokat segíti abban, hogy monitorozni tudják a pácienseiket, és azt is lehetővé teszi, hogy a kismamák a hasukra tett órával meg tudják hallgatni a magzat szívverését.

Az sem mellékes, és a kismamáknál jóval több embert érint, hogy tízezer különböző szoftvert lehet letölteni az órára, és minden eddiginél több szíjat kapunk hozzá.

Oké, eddig ez elég sovány az Apple-től, de a Watch csak bemelegítés volt a legnagyobb durranás előtt.

iPad Pro

A lehető legegyszerűbben megmondjuk, mekkora is ez a brutális méretű tablet:

az iPad Pro rövidebb oldala akkora, mint az iPad Air 2 hosszabb oldala

Egyáltalán nem csodálkozunk azon, hogy a szerdai bejelentés szupersztárja egy iPad volt, mivel a tabletek piaca zsugorodik. Muszáj volt valami lenyűgöző újdonsággal előrukkolni, hátha meg lehet győzni pár millió embert, hogy ez lesz az informatika netovábbja.

Abban egészen biztosak vagyunk, hogy pénztermelő gépezetnek ideális az iPad Pro, mert az alapmodell 799 dollár, az ésszerű tárhellyel ellátott 128 GB-os modell már 949 dollár, és emellett még plusz 100 dollárt kel kifizetni azért a cerkáért, amivel írni és rajzolni tudunk a tableten. A billentyűzet további 170 dollárba kerül. Magyarán pár száz dollárral többért, mint amennyibe egy laptopként elég jól használható Macbook Air kerül, kapunk egy összelegózható izét, amilyet addig csak a Microsoft zűrös holdudvarában láttunk.

Első ránézésre nem tűnik túlzásnak az „ordenáré” szó használata a billentyűzetre,

de azért adunk neki egy esélyt, és csak az alaposabb tesztünk után mondunk végső ítéletet róla.

Az iPad Pro novembertől lesz kapható.

Apple TV

Az Egyesült Államokban elég sokan fogyasztanak tévét alkalmazások segítségével, ezért muszáj volt alkalmazásboltot tenni az Apple TV médialejátszóra. Lesz Netflix, HBO, Hulu, vagy épp új Guitar Hero az Activisiontól, gyerekeknek szóló játékgyűjtemény, és akár az AirBnB-n is böngészhetjük majd a kiadó lakásokat. Mivel a set top boxban ugyanolyan processzor lesz, mint az Apple többi eszközében, valószínűleg egyszerű lesz rá appokat fejleszteni, vagy a meglévőket átírni, hogy az érintőkijelző helyett távirányítóval is vezérelhetők legyenek.

Az Apple TV új verziója mostantól hangutasításokkal (Siri, muti a vicces tévéműsorokat, Siri, kérem az összes Bourne-filmet) is irányítható lesz, és kapunk hozzá egy új, érintésérzékeny felülettel ellátott távirányítót is. A médialejátszónak két változata lesz, a 32 GB-os verzió 150 dollár, a 64 GB-os 200 dollárba kerül.

iPhone

A9-es processzor van benne, ez 70-90 százalékkal gyorsabb, mint az A8 volt. Sokkal lényegesebb változás azonban, hogy a  csippentés, a tapintás és a söpörgetés mellett most lesz két új mozdulat, a peak és a pop. Attól függően, milyen erősen nyomjuk az ujjunkkal a képernyőt, és hogy pontosan mi is van az ujjunk alatt, egészen új dolgok tudnak történni.

Például kapunk egy címet egy sms-ben (oppardon, iMessage-ben), rányomunk újszerűen, és előugrik egy térkép. Elengedjük, visszamegy. Korábban Force Touch volt ennek az új módszernek a neve, de most már

3D Érintésnek hívják.

Átalakul az is, ahogy a futó alkalmazások között váltunk: elég rányomni kicsit erősebben a képernyő sarkára, és máris előjön a pörgethető lista.

Lesz különbség az érintés rövidsége alapján is, ha össze kéne foglalni, az Apple kitalálta, hogy lehet jobb egérgombot használni ott, ahol nincs is egér. Helyérzékeny menüket nyithatunk, ami tényleg megújítja kicsit az iOS kezelését. Bár kérdés, hogy mennyire kapnak ettől majd hülyét azok, akik pont az egyszerű, intuitív használat miatt választják az Apple-telefonokat az Androidok helyett.

A hardveres újdonságokkal kapcsolatban elég pontosak voltak a pletykák: valóban 12 megapixeles fotókat és 4K felvételeket lő az iPhone 6S kamerájára. Arról viszont nem volt szó, hogy a telefonon meg is tudjuk majd vágni ezeket a 4K felvételeket. Megkapjuk a Harry Potter-világ mozgó fényképeit is: egy fotót lövünk, de a telefon rögzíti azt is, ami utána történik. A kép kép marad, de egyetlen nyomás a képernyőn, és videóvá változik, hanggal.

A legfrissebb iPhone-nak még csak az amerikai árakat tudjuk: előfizetésben 2-3-400 dollár a 6S, 3-4-500 a 6S Plus, és 16, 64 vagy 128 gigabájtos változatok lesznek. Szeptember 25-én kerülnek majd a boltokba, de az új operációs rendszer, az iOS 9 már 16-tól elérhető.

 

Forrás: http://index.hu/tech/2015/09/09/apple_ipad_iphone_appletv_tablet/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük