Minden, amit az iPhone 7-ről tudni érdemes

mp-ipp6Miért baj az, ha Messi csak két gólt rúg a BL-döntőn? Mi olvassa le az ujjlenyomatot, ha a telefon előlapja faltól falig képernyő? Miért jobb a két kamera, mint az egy? Ér-e valamit az, ha egy telefon csak titokban vízálló? És főleg: mivel lehetne úgy lefőzni a Samsungot, hogy újra ciki legyen az aktuális Galaxy-csúcsmodellt odatenni az iPhone mellé? Egy csomó kínzó kérdés, és majdnem mindre van válaszunk is.

Példátlan dolog történt, amikor idén április végén az Apple közzétette a szokásos negyedéves pénzügyi jelentését: kiderült, hogy az iPhone-ok eladásai csökkentek az előző év hasonló időszakához képest. Nem is kevéssel, 16%-kal. Ilyen pedig még soha nem történt, amióta világ a világ, és iPhone az iPhone. Ezzel párhuzamosan a cég negyedéves bevétele is csökkent, amire szintén rég volt már példa, egészen pontosan 13 éve. A józan paraszti ész erre azt mondja, hogy csókolom, ez még mindig bő 50 millió eladott telefon három hónap alatt, és 50 milliárd dolláros forgalom, amiből 10 milliárd ott marad tiszta nyereségként, ez olyan, mintha Messi a 13. BL-döntőjén csak két gólt rúgna az addigi mesterhármasok helyett. A tőzsde azonban nem a józan paraszti ész szabályai szerint működik: a bizalom megrendült, az árfolyam bezuhant, egy nap leforgása alatt 47 milliárd dollár füstölt el az Apple piaci értékéből. Csak összehasonlítási alapként: ez nagyjából 50-szer annyi, mint amennyit Matolcsyék hosszú évek fáradságos munkájával kilapátoltak az MNB alapítványaiba.

Ennek tükrében minden eddigi iPhone-modellnél fontosabb lesz az idei verzió, aminek a feladata, hogy újra megrúgja azt a bizonyos mesterhármast, és visszaterelje az Apple-t a megszokott pályára. A telefon gyártása néhány napja kezdődött el, ennek megfelelően tele is van az internet a kínai gyárakból származó, rossz és még rosszabb minőségű kiszivárgott fotókkal és információkkal. Összeszedtünk minden pletykát, minden elérhető információt, iparági híresztelést és spekulációt arról, mit fog tudni az iPhone jubileumi, tizedik kiadása.

Kameradarab

Hogy mi lesz a telefon neve és a megjelenés ideje, abban aránylag biztosak lehetünk: az Apple már négy éve mindig szeptember végére időzíti a premiert egy pénteki napra; és nyolc generáció óta tartja magát a „páros évben nagyobb verziószám, páratlanban mögé teszünk egy S betűt” szokáshoz. Bár a tradíciókba kicsit belekavart az SE készülék márciusi bemutatója, ez valószínűleg nem okoz különösebb zavart az Erőben, legfeljebb behoz még egy termékciklust, az olcsó iPhone tavaszi modellfrissítését. Idén tehát a legvalószínűbb dátum szeptember 23., a név pedig iPhone 7 és 7 Plus lesz. Sokáig keringtek pletykák egy harmadik, 7 Pro vagy 7 Premium nevű, extra felső kategóriás modellről is, de ezt a mostani kiszivárgott fotók és dokumentációk nem erősítik meg.

Olyan dolgot adunk a kezedbe, ami nélkül nem fogsz tudni élni; csak ma még nem tudod, hogy szükséged van rá

– lengette be Tim Cook Apple-vezér május elején egy interjúban, mit várhatunk a hetes iPhone-tól, és ezzel tökéletesen összefoglalta azt, amiről az iPhone szól a kezdetek óta. De mi lehet az a nagy durranás, amivel idén odacsapnak a trendiségben az utóbbi időben már aggasztóan az Apple nyakában lihegő Samsungnak?

Tim Cook

Fotó: Bloomberg / Europress / Getty

Ha hihetünk a pletykáknak, ez az aduász az iPhone 7 szuper kamerája, sőt kamerarendszere lesz. Ez két hátlapi kamerát jelent, más-más fókusztávolsággal, és egyenként 2-3-szoros optikai zoommal. Hogy ez miért jó? Egyrészt rossz fényviszonyok között is jó képeket lehet vele készíteni, de annyira, hogy a képminőség a még nem profi, de már jó drága tükörreflexes gépekével összevethető. Másrészt lehet például ilyesmiket csinálni vele (1:15 körül kezdődik az izgalmas rész):

Harmadrészt az Apple tavaly felvásárolta a LinX Imaging nevű izraeli startupot, ami pont ilyen dupla kamerás rendszereket fejlesztett, és elég látványos trükköket mutattak, például 3D-s szkennelést, amiről egyelőre nehéz elképzelni, mire használnák a telefonunkban, de hát mit is mondott Tim Cook két bekezdéssel feljebb? Na ugye.

Gyorsulási verseny

Vegyük gyorsan végig a kötelező köröket: az iPhone minden évben új generációs központi processzort kap, az idei az A10 nevet viseli majd, és várhatóan megint duplázza a számítási teljesítményt az előző évi verzióhoz képest, ahogyan szokta. Memóriaügyben az iPhone tavaly lépett 2 gigabájtra a 2012-es iPhone 5 óta standard egyről, és úgy néz ki, a következő lépés már idén eljön, nem várnak vele újabb három évet. A hírek szerint az alap iPhone 7 modell marad 2 gigás, a 7 Plus viszont hármat kap, ami az A10-es processzorral együtt várhatóan elég lesz nyers teljesítményben a teljes okostelefonos mezőny lekörözésére. Háttértárban szintén bővülés várható, megszüntetik a 16 gigabájtos belépő szintű modellt, ami a többgigás appok és a 4K-videók korában már tényleg nem nagyon elég semmire. 32, 128 és 256 gigás változatok várhatók, vagyis simán megduplázzák a jelenlegi csúcsmodell, a 6S mindhárom változatának a kapacitását. Mivel a háttértár elég drága dolog, ez azt is jelenti, hogy feljebb kúszhat némileg az alapár is: a 6S-nél a 16 és 128 gigás változat között 200 dollár az árkülönbség, ami már önmagában majdnem egy alsó középkategóriás okostelefon ára.

Változik az LTE csip is a telefonban, az eddigi, 300 megabites elméleti letöltési csúcssebességet bíró Qualcomm modemet a hírek szerint Intelre váltja a cég, és 450 megabitre nő a kapacitása. Nem mintha a gyakorlatban bárki valaha is a közelében járt volna ezeknek az értékeknek.

Hit the road, Jack

Nagyjából biztosra vehető újdonság (vagy az összes eddigi kémfotót pont ugyanúgy photoshopolták meg), hogy a telefonról eltűnik a jó öreg jack dugó, vagyis a fülhallgató csatlakozója. Elvégre az iPhone 5-ben bevezetett Lightning csatlakozón át nemcsak tölteni lehet, hanem zenét hallgatni is, sőt, ugyanerre ott van a Bluetooth kapcsolat is. A jack dugó kivétele egy teljes millimétert vékonyít a telefonon, ami igazából nem sokat jelent, viszont a helyére oda lehet tenni még egy hangszórót, ezzel sztereóvá varázsolva az iPhone-zenedobozt. Logikus lenne – és az Apple által mostanában bejegyzett védjegyek is utalnak erre –, hogy az iPhone 7 alapban Lightning-kompatibilis fülhallgatóval érkezzen, és külön lehessen hozzá bluetoothost venni. Épp itt az ideje, hogy fülhallgatóban valami nagyot domborítson az Apple, ha már két éve eszetlenül sok pénzért felvásárolták a pont ilyesmiben utazó Beats Electronicsot.

A jack dugó hiánya megnyithatja az utat a vízállóság felé is, aminek eddig ez a csatlakozó volt az egyik legkomolyabb akadálya. (Bár már a 6S is vízálló volt valamennyire, de ezt egyáltalán nem reklámozták, valószínűleg nem volt még 100%-osan biztonságos a dolog.) A Lightning portot speciális membránnal vonják be a szabadalmi dokumentációk szerint, ami a vizet nem engedi be, de a vezeték csatlakozóját igen. A vízállóságnak már nagyon ideje lenne, nemcsak azért, mert egy 250 ezer forintos telefon ne menjen már tönkre pár esőcsepptől, de azért is, mert a nagy konkurens Samsung már két éve, a Galaxy S5-tel tudta ezt. Aztán érdekes módon tavaly az S6 nem volt vízálló, és idén az S7 megint igen. Hogy ez mit mond el a vízállóság iránti valós vásárlói igényekről, azt megtippelni sem merjük.

Szintén a Samsunghoz zárkózna fel az Apple a vezeték nélküli töltés bevezetésével, erről már évek óta keringenek pletykák, de most már készen van a technológia, az Apple Watch már használja is, árulnak is hozzávaló drót nélküli indukciós töltőt 79 dollárért; mi sem lenne logikusabb, mint hogy ezt a funkciót átvegye a telefon is.

Nézzen már ki valahogy!

Egy olyan presztízstelefonnál, mint az iPhone, elég fontos, hogy a készülékről már első pillantásra kiderüljön, hogy igen, ez a legújabb, legtrendibb és legdrágább darab. Az Apple nem töri össze magát, hogy minden évben új, markáns dizájnelemekkel hangsúlyozza ezt, de lehet, hogy idén szerencséjük lesz a divat-iphone-osoknak: arról szólnak a pletykák, hogy az elmúlt pár évben standard alumíniumborításról visszatérnek az iPhone 4-nél alkalmazott üvegre. Ami nehezebb és törékenyebb is, de tény, hogy állati jól néz ki.

Fotó: Bloomberg / Europress / Getty

Ennél nagyobb durranás lenne, ha az iPhone kijelzője átállna az LCD-technológiáról az OLED-re; az Apple Watch már ezt használja, és igen, megint bezzegsamsungozás jön, de a teljes Galaxy S-sorozat is. Az OLED-kijelzőnek szebbek a színei, jobb a kontrasztja, gyorsabb a képfrissítési rátája, és kevesebbet fogyaszt, cserébe kevésbé strapabíró és időtálló. Az OLED-átállásról régóta pletykálnak már Apple-közeli források, de az utóbbi hetekben egyre inkább arról szól a fáma, hogy jövőre, a jubileumi, 10. születésnapos iPhone-verzióval húzza csak meg ezt a lépést a cég.

Erősen tartja viszont magát az a híresztelés, hogy az idei iPhone-nal a cég minden előlapi funkciót megszüntet, a fizikai bekapcsológonbtól a hangszóróig. Az iPhone 7 így faltól falig egy nagy érintőképernyő lenne, amibe valahogyan beleépülne az ujjlenyomatszenzor és az előlapi kamera. A perem megszűnésével és alul-felül a hely felszabadulásával a kijelző nőhet, de ennél valószínűbb, hogy maga a telefon lesz kisebb a régi képernyőméret megtartása mellett. Ez biztosan állati jól nézne ki, és kellően újszerű is lenne (és ezt a pletykát is alátámasztjákszabadalmi bejegyzések és cégfelvásárlások), de itt is az a valószínűbb, hogy csak az iPhone 8-ban jön el a forradalom.

80 millióra fogad az Apple

Piaci elemzők annak ellenére eladási rekordot várnak az új modelltől, hogy a cég éppen most regisztrálta a történelmi visszaesést az értékesítésben. Az elmélet alapja az, hogy az iPhone-tulajdonosok nagyon márkahűek, és átlagosan két év után cserélik le a telefonjukat (eltekintve attól a 15-20%-os rétegtől, akiknek minden évben kell az aktuális csúcsmodell). Márpedig most:

  1. Minden eddiginél nagyobb az iPhone-tulajdonosok tábora (az elemzői becslések szerint legalább 120 millió ember világszerte).
  2. Ezen belül minden eddiginél nagyobb a kétéves telefonok aránya.

Ez pedig együtt azt sejteti, hogy rég nem látott roham lesz az új készülékekért ősszel, és még nagyobb karácsony előtt. Az Apple a kiszivárgott adatok szerint az idei évre kb. 75 millió iPhone 7-re való alkatrészt rendelt meg, ebből olyan 15 millió fog elmenni még szeptemberben, és 60 a karácsonyi negyedévben. Amihez még úgy 20 milliót hozzá lehet adni a generációváltással olcsóbbá váló régebbi készülékekből, és máris megvan a 80 milliós, minden idők rekordja eladás (74,5 és 74,8 millió volt az elmúlt két karácsony eredménye). Legalábbis papíron, elméletben, az elemzők várakozásaiban.

 

Forrás: http://index.hu/tech/2016/06/08/amit_tudni_akart_az_iphone_7-rol_de_sosem_merte_megkerdezni/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük