Így tudja letiltani, hogy a Facebook felhasználja az adatait

lfacebookA Facebook két újdonságot jelentett be a közelmúltban azzal kapcsolatban, hogyan teszi a hirdetéseit a felhasználók elé:

  • Egyrészt ezentúl azok is találkozhatnak a Facebook hirdetéseivel, akik soha nem is regisztráltak az oldalra.
  • Másrészt viszont a Facebook-felhasználók nagyobb kontrollt kapnak afölött, hogy milyen hirdetéseket mutat nekik a cég – vagyis hogy hogyan használja fel az adataikat a hirdetések személyre szabására.

Fontos, hogy mindez nem azt jelenti, hogy ön nem fog hirdetéseket látni böngészés közben, csak azt, hogy nem fogják ezeket az adatai alapján személyre szabni. Ez annyiban előny, hogy békén hagyják az adatait, annyiban hátrány, hogy rosszabb minőségű reklámokkal találkozhat.

Ha ön Facebook-felhasználó

A hirdetési bevételekből élő Facebook a felhasználók adatai alapján szabja személyre a hirdetéseket. Egyrészt azt is figyelik, hogy mit csinálunk magán a közösségi oldalon, másrészt azt is, hogy azon kívül, más weboldalakon. Ezeket az adatokat használja aztán, hogy mindenkinek személyre szabja az elé rakott hirdetéseket.

Azt már eddig is megengedte a cég, hogy megtiltsuk neki, hogy a Facebookon kívülitevékenységünket felhasználja a hirdetésekhez. Azt viszont eddig nem adhattuk meg, hogy a Facebookon belüli tevékenységünket hagyja figyelmen kívül, amikor más oldalakon mutat nekünk reklámokat. Az újdonság tehát az, hogy most már mindkettőt kikapcsolhatjuk: ott vannak szépen egymás alatt a Beállításokban, a Hirdetések nevű fül alatt, de

ide kattintva rögtön oda is jut a megfelelő helyre.

Kivétel az életkor, a nem és a földrajzi hely, ezek továbbra is felhasználhatók lesznek.

Ha ön nem Facebook-felhasználó

Ebben az esetben önre a másik újítás vonatkozik, vagyis hogy hiába nem regisztrált soha az oldalra, attól még más oldalakon ön is találkozhat a Facebook önre szabott hirdetéseivel. (A cég Facebook Audience Network nevű saját hirdetési hálózatán keresztül.) Ebben az esetben nincs egyetlen univerzális megoldás a követés letiltására. Ha nem szeretné, hogy a Facebook adatokat gyűjtsön arról, mit csinál a neten, böngészőnként kell ezt beállítania.

A Facebook tagja a Digitális Hirdetési Szövetség nevű szervezetnek, az ő oldalukon megadható, hogy az adott böngészőben melyik cég követheti a tevékenységét, és melyik nem. Nincs más dolga, mint ide kattintani, megvárni, amíg az oldal összeszedi, hogy milyen szolgáltatások vonatkoznak önre, aztán akár egyesével, akár egyben letilthatja, amit szeretne, például a Facebookot.

Mobilon egyszerűbb a helyzet, ott készülékenként elég egyszer elvégezni a beállítást:

  • iOS-en: Beállítások > Adatvédelem > Hirdetések > Kevesebb hird.köv.
  • Androidon: Google-Beállítások > Hirdetések > Az érdeklődésen alapuló hirdetések letiltása

Forrás: http://index.hu/tech/2016/06/06/igy_tudja_letiltani_hogy_a_facebook_felhasznalja_az_adatait/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük