Milliárdos bukás a Galaxy Note 7

Galaxy-Note-7-blackA Samsung nemrég bejelentette, hogy visszahívják az összes Galaxy Note 7 okostelefont. A cég két hete megjelent csúcsmodellje életveszélyesnek bizonyult, mivel a készülékek akkumulátora túlhevül, és ez a telefon kigyulladásához vezethet.

A Bloomberg szerint a Samsung akár egymilliárd dollárt is bukhat a két és fél millió leszállított készülék cseréjén. Maga a cég nem kommentálta, hogy mennyibe fog kerülni a telefonok visszahívása, de a „szívszorító” jelzőt használták.

A hiba eddig körülbelül három tucat telefont érintett világszerte.

A lehető legrosszabbkor jött

A Samsung számára az időzítés katasztrofális volt. A cég azt remélte, hogy a Note 7 sikere megdobhatja a részvényárfolyamokat; a negyedéves profitjuk két év óta a legmagasabb lehetett volna. A Note 7 ráadásul egy ligában játszott volna az Apple iPhone 7-jével, amit várhatóan szerdán fognak bemutatni. Az androidos készülékek piacán a Samsung a piacvezető, de a mostani fiaskó hatalmas arcvesztés a márkának.

A várható pénzügyi veszteség nem fogja megrengetni a Samsungot; az éves nettó bevételüket 20,6 milliárd dollárra becsülik. Az sem világos, hogy a várható veszteségeket felvállalja-e a Samsung SDI Co., a cég akkumulátorgyártó leányvállalata. Bár a Samsung nem árulta el, ki gyártotta a Note 7 akkumulátorát, az SDI valószínűleg részt vállal a visszahívás költségeiből.

A Credit Suisse becslése szerint a Samsungnak minden eladott Note 7 600 dollár bevételt és 108 dollár tiszta profitot jelent. Az elemzőcég vezetője, Keon Han szerint a Samsung 4-5 millió eladott készülékkel számolt a mostani negyedévben, illetve 8-9 millióval a következő három hónapban.

Kérdéses, hogy a Samsung márkát hogy érinti a visszahívás ténye. Az Apple-vel folytatott hosszas pereskedések után a cég keményen dolgozott, hogy javítson a megítélésén, és teret nyerjen az iPhone-nal szemben. Ezt részben a nagyobb méretű, hajlított kijelzős telefonokkal érték el, ami a minőség és az innováció iránti elkötelezettségüket mutatta.

A Note 7 megjelenése után az első tesztek dicsérték a telefont, és az eladások is jól alakultak – már csak azért is, mert az iPhone 7-et még nem dobták piacra.

Itthon is leáll a forgalmazás

A készülék forgalmazását ugyanakkor több országban, köztük Magyarországon is leállították. A Samsung hazai PR ügynökségétől azt az információt kaptuk, hogy a cégnél vizsgálatot rendeltek el az ügyben, és annak lezárultáig nem nyilatkoznak, így egyelőre ők sem tudnak konkrétumokat mondani a visszahívás menetéről.

A hivatalos zöld számon elérhető Samsung ügyfélszolgálaton érdeklődésünkre azt mondták, hogy még nem tudják, mikortól tudják kicserélni a készülékeket: egyelőre csak a visszahívásról adtak ki hivatalos állásfoglalást. Eszerint a következő hetekben visszahívják az összes eladott Galaxy Note 7-es készüléket. A telefonok cseréjére csak a vizsgálat lezárultával kerülhet sor.

Mint megtudtuk, a Samsung mindenekelőtt szeretné kideríteni, hogy mi okozza az akkumulátorok túlhevülését, hogy kiderítsék, hardverhiba áll-e a probléma hátterében. A telefon értékesítését addig nem indítják újra, amíg nem sikerül lokalizálni a probléma okát.

 

Forrás: http://index.hu/tech/2016/09/05/milliardos_bukas_a_galaxy_note_7/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük