Instant klasszikus lett a Galaxy S6 Edge

7992738_16b8ef16364779c56b6801f3b1b48efc_wmKlasszikus Ferrarikon vannak olyan ívek, amiket évtizedekkel később is felidéznek egy-egy új modellben. A mobiliparban a Samsung Galaxy S6 Edge válhat klasszikussá, extravagáns formáját 2035-ben is érdemes lesz újra elővenni, és akkor is ugyanilyen futurisztikus hatású lesz, mint most.

Ordít a telefonról, hogy egy profi formatervező keze munkája,  és nem egy Excel-táblázatból jött ki, hogy mit kell összerakni.

A korábbi Galaxy S-eken sokkal inkább az látszott, hogy a Samsung éppen milyen új szolgáltatásokat akar lenyomni a vevők torkán. Úgy látszik, ösztönzőleg hatott a Samsungra a csökkenő nyeresége, a felhasználók kritikája, és hogy az ősellenség Apple eközben dömperrel hordta haza a pénzt.

Rengeteg változás történt a tavalyi S5-höz képest. Eltűnt a gagyi műanyag hátlap, helyette elöl és hátul is karcálló Gorilla Glass 4 üveg a borítás. A hófehér hátlap gyönyörű, a darabokból kirakott iPhone 6 elbújhat mellette. Szemből még lenyűgözőbb a látvány, a két oldalon hátrafelé görbülő üveg miatt úgy jelennek meg a weboldalak, mintha egy fényes papírra nyomtatott drága magazint tartanánk a kezükben. A felbontás is elég jó, 2560×1440 pixelt zsúfoltak össze az 5,1 colos képátlójú AMOLED panelen.

Tudják, hogy mire jó még a hajlított kijelző?

Semmire. Egyszerűen csak menő.

A két üveg fedlapot fémből készült perem tartja össze, ami a végeken valóban egy kicsit iPhone-szerű. Marhaság lenne azt mondani, hogy a Samsung koppintott, valószínűleg nem lehet másfajta lyukakat fúrni a hangszórónak, és a helye is adott volt. Olyan kevés a szabad felület a peremeken, hogy máshol aligha fért volna el. A fülhallgató csatlakozója is átkerült alulra, a microUSB port és a hangszóró mellé. A nano SIM kártyát a készülék tetején kell behelyezni, a távirányító által használt infraport mellett. A kamera az S6-nál is kidudorodik, mint az iPhone 6-on, de legalább középen van és viszonylag széles, nem dülöngél rajta a mobil.

Memóriakártyának ne keressünk nyílást, a belső tárhely nem bővíthető, úgyhogy vásárlásnál alaposan végig kell gondolni, hogy valóban elég lesz-e a 32 GB-os modell, vagy érdemes inkább 64 vagy 128 gigásat venni. A kompakt formának a cserélhető akkumulátor is áldozatául esett, és azt nem tudjuk pillanatok alatt kikapni a helyéről, ha vízbe esett a mobil. Sajnos a Samsung a vízállóságról is lemondott.

Egyetlen érintés

Az első bekapcsolás után gyorsan és fájdalommentesen be tudjuk állítani a készüléket, és már itt lehetőségünk van megadni az ujjlenyomatunkat, mint beléptetési jelszót. Végre sikerült ugyanolyan egyszerűvé tenni a beolvasást, mint az Apple eszközein! Nem kell lehúzni az ujjunkat, elég csak ráhelyezni a középen kidudorodó gombra, és már be is jutunk a főmenübe. A Samsung leolvasójának is mindegy, hogy milyen irányban helyezzük az ujjunkat a leolvasóra, és pillanatok alatt elvégzi a beléptetést.

faszkvian.gif

A Samsung nem lecsupaszított gyári Androidot használ, hanem feltelepíti rá a TouchWiz nevű kezelőfelületet. Ezen ma már nincs túl sok fölösleges firlefranc, a felület letisztult, átlátható. A Samsung szoftverek közül négyet emelnénk ki, mert ezek hasznosak és elég jól sikerültek.

  • Az Intelligens kezelő nevű app egy gombnyomásra megmondja nekünk, hogy mi a baj a telefonunkkal. Látjuk az akku töltöttségét, a foglalt tárhelyet, a szabad RAM mennyiségét, és hogy biztonságos-e a telefonunk. Még egy gombnyomással felszabadíthatunk helyet, és víruskeresést is le tudunk futtatni
  • A Peel által kifejlesztett távirányító sokkal jobb, mint amit más telefonokon láttunk. Egy felületre kerülnek a tévékészülék és a set top box legfontosabb gombjai, és logikus elrendezésben. Amikor végeztünk a beállítással, a felületen megjelenő hangerőállító a tévét vezérelte, a csatornaválasztó a set top boxot, és mindegyiknek ott volt a kikapcsológombja. Egyszerűen tökéletes.
  • Sokkal kifinomultabb lett az S Health, és a belépés után rögtön arra a felületre kerülünk, amelyen nyomon tudjuk követni a fizikai aktivitásunkat. Ez az app folyamatosan fut a háttérben, így ha magunknál tartjuk a készüléket, minden lépésünket számolja. A futásaink és a pulzusunk mérési eredményeit is könnyen nyomon tudjuk követni.
  • A widgetekkel és ikonokkal teli főmenüben balra lapozva a Flipboard hírolvasó kerül a szemeink elé. Ez tökéletes választás, mi is ezt használjuk minden létező platformon. De aki nem szereti, annak sem kell búslakodnia, mert a Flipboardot le lehet cserélni másik hírolasóra.

Egyetlen appot hiányoltunk a kínálatból: a Nokia Here térképet, amivel offline is lehet navigálni. Hiszen pont a Samsung kötött szövetséget a Nokiával, hogy alternatívát tudjon kínálni a Google szolgáltatásai mellé, és a Here Maps elég jó, minden platformon és okostelefonon szívesen használjuk.

Jól néz ki

A Galaxy S6 kamerája nagyon profi lett, és ezt úgy sikerült megoldani, hogy nem kell bonyolult menükben bolyongani. Itt megragadnám az alkalmat, hogy felhívjam a figyelmet egy fontos változásra, ami nemcsak a kamerát érinti, hanem az egész rendszert:

a félreérthető ikonokat a lehető legtöbb helyen lecserélték feliratra.

Ez nagy segítség, főleg a használat első heteiben, mert azonnal megtaláljuk a keresett menüpontokat, funkciókat.

2.gif

Visszatérve a kamerára: kétszer rányomunk a központi gombra, és máris elindul a kamera, rányomunk a hangerőállítóra, és már lőttünk is egy képet. Ennyi az egész. Az előlapi kamera a mai trendeknek megfelelően rá van hangolva a szelfizésre, 5 megapixeles önarcképeket tudunk készíteni, és a széles látószögű lencse miatt a fejünk mellett más is belefér a képbe.

A hátlapi kamerában optikai képstabilizálás, automata HDR is van, és aki nagyon profinak érzi megát, bekapcsolhatja a részletes beállításokat is, ahol többek közt az ISO-t, a fókuszt és a színtelítettséget tudjuk manuálisan állítani. Sajnos a zársebesség nem szabályozható. A fényérzékenységgel azonban félhomályban sem lesz gondunk az f/1,9-es rekesznek köszönhetően.

Akkuban nagy

A hétköznapi használat során nem a hajlított üveg, és nem is a feltuningolt kamera lesz a leghasznosabb újítás a Galaxy S6-ban, hanem a szupertöltő, amivel elméletileg 10 perc alatt 4 óra telefonálásra elegendő mértékben fel tudjuk tölteni az akkut. Ezt sajnos nem tudtuk kipróbálni, mert a teszthez nem eredeti dobozos terméket kaptunk, hanem egy bezacskózott telefont, kiegészítők nélkül. Oké, kaptunk egy vezeték nélküli töltőt, de mi abban a nagy szám, hogy a Samsung-mobil feltölthető a Samsung márkájú töltővel? Ez senkit sem izgat.

Még egy kérdésre nem tudjuk a választ: ki a fene fogja megvenni a hagyományos, lapos verziót, ami formára a tavalyi és azelőtti modellekre hasonlít? Ha éppen lenne több mint százötvenezer forintunk telefonra, egy percig sem gondolkoznánk azon, hogy az Edge-t válasszuk-e, vagy az ósdi, ortodox változatot.

 

Forrás: http://index.hu/tech/cellanaplo/2015/03/20/galaxy_s6_edge/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük