Jöhet az átalánydíjas mobiltelefonálás

7973162_79e60c5dbd17f2b1dbe314672523e997_wmEddig azért volt nehezebb korlátlan telefonálást lehetővé tevő tarifákat kínálni, mert nagyon magasak voltak a végződtetési díjak, amit a hívó telefonszám szolgáltatója fizet ki a hívott szolgáltatónak minden egyes perc után. A hírközlési hatóság most beavatkozott.

A szolgáltatóknál kiverte a biztosítékot a hívásvégződtetési díj szabályozása

– mondta Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke. Ennek a nagykereskedelmi tarifának a szabályozását azonban egy uniós irányelv teszi kötelezővé, és már többször beavatkozott a hatóság. Ezt a mi érdekünkben teszi, mert ezzel az eszközzel tudja elérni, hogy csökkenjenek a percdíjaink.

Az eddigi 7,06 forintos magyar díj az egyik legmagasabb volt az Európai Unióban, az április 1-től bevezetésre kerülő 1,71 forintos viszont a második legalacsonyabb. Ezzel a változással innovatívabb díjcsomagok, átalánydíjas tarifák jelenhetnek meg. Beke Nándor szabályozási igazgató ezt azzal indokolta, hogy ilyen alacsony végződtetési díj mellett a szolgáltatók abban érdekeltek, hogy minél több hívást indítsanak az ügyfeleik.

A végződtetési díjat egyébként ötödik alkalommal szabályozza az NMHH, és körülbelül 40 forintról indultak, tehát elég nagy árcsökkenés történt az elmúlt évek során. A mobilos végződtetési díj már megközelítette a vezetékest, ami körülbelül 0,4 forint.

Nem titok, hogy hosszú távon eltöröljük ezeket a díjakat.

Ez ugyanis az Európai Uniós célkitűzés. A végződtetési díj egyébként nem igazán jelentős tétel, már a 7 forintos tarifánál is 1 százalék alatt volt a távközlési cégek bevételében.

A Magyar Telekomnak jobban fog fájni ez a díjcsokkentés, mint a többi szolgáltatónak, pusztán azért, mert több előfizetőjük van, tehát valószínűleg több hívás végződik a hálózatán. Az NMHH döntése a Telenor, Telekom és Vodafone mellett az UPC, Netfone és Tesco Mobile szolgáltatókat érinti. A Digit egyelőre nem, mert mint kiderült,

még be sem jelentkezett szolgáltatóként.

Nem vonatkozik a végződtetési szabályozás a Blu Mobile-ra és a MOL-ra sem, mert ők csupán kiskereskedelmi viszonteladók, tehát a saját hálózattal rendelkező szolgáltató partnerük SIM-kártyáit értékesítik.

A beszélgetésen az is kiderült, hogy 2014-ben, minden nyilvános tarifát figyelembe véve, csak csekély mértékben, 1,2 százalékkal nőttek a hírközlési árak. A szolgáltatók negyvennégy új díjcsomagot hoztak létre, hetvenet zártak le, és huszonhét régi tarifát, amelyet már senki sem használt, teljesen kivezettek.

 

Forrás: http://index.hu/tech/cellanaplo/2015/03/18/johet_az_atalanydijas_mobiltelefonalas/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük