Bemutatták a jövő akkumulátorát

6980865_89771_ab4f5015f1e9bf510d1d764c9405028a_wmAz elektronikai eszközök az elmúlt évtizedekben rengeteget fejlődtek: szebbek, jobbak, okosabbak, kényelmesebbek, több pixelt rajzolnak ki, és jobban szólnak. A teljesítmény növekedése exponenciális volt, de egyvalami nem bírta tartani a lépést:

az akkumulátor.

Az akkumulátorgyártásban a felhasznált technológia nagyban korlátozza az új fejlesztéseket; hiába születtek nagyszerű hordozható eszközök, ha nem volt olyan telep, ami hosszabb távon biztosította volna az energiaellátást. Mármint eddig, mert azóta a kínai Nanjangi Műszaki Egyetem kutatói feltaláltak egy új akkumulátorgyártási technológiát, amivel a töltési idő percekre csökkenthető, és több évtizeden át működőképes marad.

Az új technológia előnyeit nem kell ecsetelni. Mindenkinek jó, ha a hagyományos akkumulátorokkal órákig tartó töltés néhány percre rövidül, és az új telepek nem vesztenek a hatékonyságukból úgy 500 feltöltés után, mint a ma használt lítium-ion akkumulátorok.

Ennek nemcsak a felhasználói szokásokra, hanem a mobiliparra is hatással lehet. Ha egy akkumulátor nem megy tönkre két év alatt, az egyes telefonok később fogják beadni a kulcsot, így a mobilgyártók sem lesznek rákényszerítve, hogy kétévente új modellt adjanak ki.

Húsz év nanocsőtrutyi

Az egyetem kutatói azt állítják, a titán-dioxid nanocsövek felhasználásával épített új akkumulátorok ciklusszáma a 10 ezret is meghaladhatja – vagyis ennyiszer tölthetjük őket újra, anélkül, hogy az eszköz károsodást szenvedne. Ráadásul az új eszközök fejlesztéséhez nincs szükség radikálisan új technológiára sem.

A kutatók a lítiumion-akkumulátorok anódjában használt grafitot cserélték ki egy speciális zselére, ami titán-dioxidból készült nanocsövekből áll. A hajszálnál ezerszer vékonyabb nanocsövek jó hatással vannak az elektronok áramlására, így részben ez az oka, hogy egy ilyen akkumulátort akár 2 perc alatt is 70 százalékosra lehet feltölteni.

A nanocsőtrutyi tervezője, Csen Hsziao-tung (Chen Xiaodong) professzor szerint az új típusú akkumulátorok két év múlva kerülhetnek piacra; egy meg nem nevezett cég már most licencelte a technológiát.

 

Forrás: http://index.hu/tech/2014/10/14/bemutattak_a_jovo_akkumulatorat/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük