Adja le a petesejtjét, majd szülhet később

letöltésfb_icon_325x325Az Apple és a Facebook több tízezer dollárt is fizetne a női dolgozóinak, hogy minél később vállaljanak gyereket. A két cég azt is felajánlotta, hogy fizetné a petesejt-lefagyasztásuk teljes költségét, csak hogy a nőket ne érje hátrány a késlekedés miatt.

Szokatlan vállalati juttatás; a masszázs, az ingyenebéd és a kellemes munkahelyi környezet szinte mindennapos jelenség a Szilícum-völgyben. Viszont eddig még nem volt rá példa, hogy a petesejt-tartósítás költségeit a cég fizette volna. Az eljárás egyszeri díja körülbelül 10 ezer dollár, a fagyasztott petesejt tárolása évente 500 dollárba kerül. A Facebook összesen 20 ezer dollárig átvállalja a költségeket, és januártól az Apple is beszáll a petesejtversenybe.

Az Apple azt nyilatkozta, hogy ők bátorítják a nők elhelyezkedését is: biztosítják nekik a hosszabb szülési szabadságot, a petesejt-lefagyasztást, illetve indítottak egy örökbefogadási programot is.

35 százalék

A javaslat ártatlannak tűnik: a cégek csak a karriert építő nőket támogatják, hogy a munkájukra koncentrálhassanak, és ne kelljen aggódniuk a biológiai órájuk miatt. Egyesek szerint az efféle lépések csökkenthetik a nemek közti egyenlőtlenséget, mások viszont azzal érvelnek, hogy ez csak egy újabb módja annak, hogy a nők a család elé helyezzék a karriert.

Az, hogy az ötlettel épp a Facebook és az Apple rukkolt elő, nem véletlen: a technológiai cégeket gyakran vádolják hímsovinizmussal, így a mostani akár jó alkalom is lehetne arra, hogy a dolgozók férfi-nő arányán javítsanak.

Azzal azért nem árt tisztában lenni, hogy a petesejt-lefagyasztás közel sem bombabiztos eljárás: a Boston IVF szerint ciklusonként csak 35 százalékos esély van a sikerre.

 

Forrás: http://index.hu/tech/2014/10/15/adja_le_a_petesejtjet_majd_szulhet_kesobb/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük