Rossz ötlet kilőni a futó appokat egy merülő telefonon

iphone-7s-pletyka-01-1024x576Merül a telefonja, néhány százalék van már csak, de létfontosságú lenne, hogy a készülék bekapcsolva maradjon? A legtöbben ilyenkor gyorsan nekilátnak kilőni minden feleslegesnek gondolt programot, hogy azok se fogyasszák a maradék energiát. A baj csak az, hogy sajnos a dolog nem működik, sőt, a hozzáértők szerint még ronthatunk is a helyzeten.

A múlt héten az Apple és a Google is megerősítette, hogy az alkalmazások bezárása semmit sem javít az akkumulátor üzemidején. Sőt, Hiroshi Lockheimer, az Android vezető fejlesztőmérnöke szerint a sokak által tisztítókúra-szerűen alkalmazott alkalmazás-kilövés még ronthat is a helyzeten.

Röviden a lényeg: hagyjon fel az alkalmazások kikapcsolgatásával, mert nem segít, sőt, ha olyan appot lő ki, amelyre a gép szerint szükség van, akkor a folyamatos, automatikus újraindítás miatt még ronthat is a helyzeten.

A Wired összefoglalója szerint ahhoz, hogy ezt megértsük, kicsit bele kell menni abba, hogy is működnek a mobil operációs rendszerek.

Az alkalmazások az iOS-ben (és tulajdonképpen az Androidban is) öt állapotot vehetnek fel. A Not Running, vagyis nem futó állapot egyértelmű: nincs elindítva, így nem is fut. Az aktív állapot az, amikor az alkalmazás kint van a képernyőn, a felhasználó épp használja azt. Az inaktívnak nevezett állapot átmeneti, épp az az időszak, amikor egy használt app a képernyőn van, de nem történik vele semmi, mert mondjuk épp átváltunk valami másra. A háttérben is lehet valami, amikor nem használjuk aktívan, de azért működik – ilyen lehet a leveleket folyamatosan figyelő levelező, egy elindított stopper, bármi. Az ötödik állapot a felfüggesztett, amikor a program a háttérben van, nem látszik, nem is dolgozik, egyszerűen csak foglalja a memória egy részét az az állapot, ahogy legutoljára állt, mikor a képernyőn volt.

Az operációs rendszerek folyamatosan futtatják a saját memóriamenedzselő megoldásaikat – bezárnak alkalmazásokat, melyekre már nincs szükség (főleg olyanokat, melyeket már rég nem használtunk, mégis sok energiát és memóriát fogyasztanak). Ha megpróbáljuk mi jobban tudni, hogy mikor mire van szükségünk, és kézzel kilövöldözzük a szerintünk nem fontos appokat, hogy aztán sokkal több erőforrást használva újra elindítsuk őket, valószínűleg sokkal rosszabbul járunk, mintha hagynánk, hogy a telefon intézze a dolgokat. Természetesen vannak kivételek, a lefagyó, tudottan ritkán használt appok leállítása néha belefér, de megszállottan kilövöldözni mindent nem jó ötlet: a telefon lassabb lesz, ráadásul nem fogyaszt majd kevesebbet, talán csak többet.

Ha igazán spórolni akar, nyerni néhány percet apró trükkökkel, próbálja meg a következőket:

  • Húzza le a kijelző fényerejét.
  • Kapcsolja ki az alkalmazások háttérben futó frissítését.
  • Kapcsolja ki a helyadatok megosztását minden olyan alkalmazásban, ahol erre nincs szükség (a GPS-appokat leszámítva tulajdonképpen mindenhol).
  • Használja a telefon alacsony fogyasztású módját, ha van rajta ilyen.
  • Kapcsolja ki a wifit, ha nincs rá szüksége, esetleg az adatkapcsolatot is.
  • Ha nagyon nagy a baj, kapcsolja be a repülő módot, bár akkor önt sem éri el majd senki.

Forrás: http://index.hu/tech/cellanaplo/2016/03/16/rossz_otlet_kiloni_a_futo_appokat_egy_merulo_telefonon/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük