Már megint áll az internet

netMostanában alig kapunk panaszos leveleket lassú, drága, akadozó neteléréssel kapcsolatban, pedig a tapasztalataink alapján nehéz elhinni, hogy Magyarországból digitális kánaán lett. Persze, tudjuk, két év múlva olyan Szupergyors Internet lesz mindenhol, hogy az EU a nyomunkba sem ér, de mi már most jól akarunk netezni.

A szolgáltatók Facebook-oldalán nagyszerű történetek láthatók, elég megnézni az elmúlt néhány nap termését:

Telekom

Ma egy hete, hogy jelentettem egy hibát, miszerint szakadozik az internetem. Rá két napra elkezdték a kivizsgálást, és erre rá két napra kaptam egy sms-t amiben az állt, hogy a hibát elhárították. Azóta egyáltalán nincs internetem.

UPC

Hol van hol nincs net! Nincs is jobb dolgom mint hogy minden nap írogatni hogy nincs net!

Invitel

Mi fizetjük pontosan a netet, cserébe olyan IPTV „szolgáltatást” kapunk, hogy azt már leírni se lehet! A tv akadozik, diavetítést kapunk jópénzért… A net olyan ritka és annyit szakad, hogy lehet, a biciklis postás is gyorsabban hordaná az adatcsomagokat!

A Facebookon megjelenő kritikák nincsenek igazán szem előtt, a panaszos alig néhány száz ismerőséhez jutnak el. Hogy jobban megismerjük az aktuális problémákat, arra kérjük kedves olvasóinkat, küldjék el nekünk a történeteiket. Annak örülünk a legjobban, ha megoldást is küldenek. Ahogy példáinkból kiderül, nem mindig érdemes megvárni, hogy a szolgáltató kiküldjön egy szerelőt.

A modem halála

„Ma mindent reseteltem, kihúztam, pihentettem, újraindítottam, átkötöttem, cseréltem kábelt, áthelyeztem a modemet. A router resetje után öt percig volt jó a sebesség, aztán minden visszaesett a modemes kőkorszakba.”

30 kbps, mit csináljak ezzel? Ez még a BBS-hez se elég.

– írja kollégám, aki hetekig szenvedett a pocsék otthoni nettel.

„A jelerősség fasza, a wifit nem lopja senki, a kapcsolat elvileg 72 MBPS, de mégis szar” – írta. Aztán kiderült, hogy az évekkel ezelőtt telepített modem megszolgálta az idejét. A Digi lecserélte az elavult eszközt, és most simán megy rajta az Netflix   HD is, pedig csak öt megabites, vagyis alapszintű díjcsomagról van szó.

Mérje meg az internetet!

Tavaly nyáron indította el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a szelessav.net oldalt, ahol nemcsak a netszolgáltatásunk minőségét tudjuk mérni, de még részletes útmutatót is kapunk hozzá.

Itt azt is részletesen leírják, hogy milyen külső és helyi körülmények befolyásolják a hozzáférés sebességét (kábelhibák, az otthoni hálózatunk felépítése, a számítógépen vagy mobilon futó alkalmazások nethasználata, és országos térképen tudjuk követni a felhasználók és az NMHH szakemberei által elvégzett mérések eredményét.

Sufnituningolt 30 megabit

A Telekom óriási hálózatfejlesztési projektjének a mellékhatásait is sikerült megtapasztalni, és

nagyon bízunk benne, hogy a félmillió érintett háztartás nem ugyanazt tapasztalta, amit mi.

Egyszer csak úgy döntöttek, hogy a rézdrót helyére behúzzák az üvegszálat, hogy felpörögjön a korábban lomha hozzáférés, de a sebesség az ígért 30 Mbps helyett kollégánknál csak 5 Mbps lett. Az ember azt gondolná, hogy egy zsírúj hálózaton mindent tökéletesen beállít a Telekom, de a wifi beállításait házilag kellett megbuherálni, hogy jó legyen a letöltési sebesség.

internet

Fotó: szelessav.net

Talán leterhelte a berendezést, hogy túl sokat vacillált a frekvenciakiosztáson – a wifinél ugyanis megadható, hogy milyen széles csatornákat osszon ki a hotspot, ami ez esetben 20/40 MHz-re volt állítva. Amikor elvettük a hotspottól a döntés lehetőségét, és fixen 20 MHz-es kiosztást állítottunk be, noha a szűkebb sávot választottuk, rögtön elindult a bitfolyam. Azóta stabilan 30 megabit mérhető a lákás bármely pontján.

Történelmi veszteség

A távközlési cégekkel vívott csatában pénzt is veszíthet az ügyfél,  és még csak azt sem tudjuk mondani, hogy a figyelmetlensége miatt. Kollégánk az eladott lakásában köttette ki a netet, fizette be a hátralékokat, és kapott is visszaigazolást a Telekomtól arról, hogy nullázta a számlát.

Mindenki tudja jól, hogy ezek a cégek milyen nagyra értékelik a hűséget! Fél évvel a szerződésbontás után jelentkezett egy behajtó egy 8 hónapos számlát lobogtatva, amikor már megszűnt minden ügyfélazonosító, és lehetetlen volt utánajárni, hogy pontosan miről is van szó, és egyszerűbb volt befizetni a követelést. De azok is csak pislognak, akik elfelejtik átnézni a felhasználói szerződést, és átlagos netezéssel, online videózással és zenehallgatással elérik a UPC-nél extrém használatnak számító, havi 300 GB-os limitet, és emiatt lelassítják náluk a hozzáférést.

 

Forrás: http://index.hu/tech/2016/04/28/mar_megint_nem_megy_az_internet/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük