Élőben követhetjük a budapesti tömegközlekedést

Elindult a Futár: már nemcsak a kijelzőkön lehet követni, hogy hány perc múlva érkezik a busz vagy éppen a HÉV, hanem a futar.bkk.hu oldalon is látható egy pár  másodpercenként frissülő térkép.

Egyelőre próbaüzemben működik, béta, de hibát eddig nem tapasztaltunk: a metró az egyetlen járműtípus, amit úgy tűnik, nem lehet élőben követni, az összes többi ugrál a térképen. A nagyjából valós idejű élő képet úgy lehet előhozni, hogy ránagyítunk valamelyik területre, és a jobb felső sarokban a „Járművek” feliratra kattintunk. A különböző típusokat más-más ikonok jelölik.

A térkép alapértelmezettben MapQuest, de át tudjuk állítani Google Mapsre vagy OpenStreetMapre is. A járművekről nemcsak azt az információt kapjuk meg, hogy hol vannak éppen, de az is látszik, ha akadályba ütközik: ilyenkor kis felkiáltójelet tesz mellé a rendszer, van amihez pedig részletes leírás jár, a 15-ös buszt például éppen rendőrségi zárás miatt terelik.

Ahogy kattintgatunk a térképen, frissül az URL is, így másoknak is ki tudjuk linkelni, ha azt szeretnénk, hogy mondjuk ugyanazzal a villamossal menjünk. Szürke zónával jelölik azokat a helyeket, amelyek nagyobb csomópontok közelében vannak, és egyszerre több jármű is arrafelé halad vagy éppen áll (azt is írják, ha pont a megállóban van valami). Sőt, a járatokra kattintva azt is megtudhatjuk, hogy éppen alacsonypadlós-e a busz, ami nagy segítség lehet a mozgáskorlátozottaknak.

 

Forrás: http://index.hu/tech/2014/09/11/eloben_kovethetjuk_a_bkv_jarmuveit/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük