Az Apple ellopott 122 gigabájt zenét egy laptopról

letöltésSaját zenéit és ritka, nehezen beszerezhető felvételeket vesztett el egy zeneszerző, amikor bejelentkezett az Apple Music online zeneszolgáltatásba, és hagyta, hogy az iTunes zenelejátszó app végignézze a gépén tárolt zenéket, egyezések után kutatva. Ha az Apple Music talált egyezést az adatbázisával, akkor egyszerűen csak letöltölte a gépen tárolt zenét, de amikor nem talált (egy zeneszerző esetében előfordul), akkor előbb feltöltötte a szerverre a dalt, és csak utána törölte a gépről. Összesen 122 gigabájtnyi zene lett a folyamat áldozata.

Ezzel több probléma is van:

  1. Csak akkor férünk hozzá a saját zenénkhez, amikor van netelérésünk.
  2. A veszteségmentes formátumban elmentett zene is csak tömörítetten, rosszabb minőségben lesz elérhető.
  3. Az adatbázis-egyezés nem jelenti azt, hogy pontosan ugyanarról a dalról van szó. Egy ritka felvételt simán lecserél az Apple Music valami kommerszebb változatra.

Ebben az egészben persze az a legkellemetlenebb, hogy az Apple jó előre szól a felhasználóknak, ott van a használati feltételek közt, hogy mi fog történni. Természetesen az is ott olvasható, hogy az Apple nem tehető felelőssé ilyen esetekben, hiszen a felhasználónak joga van úgy dönteni, a megfelelő beállításokkal, hogy megakadályozza ezt a törlést.

Az egy dolog, hogy az Apple tökéletes jogi védelmet épített ki maga körül, az viszont megint más kérdés, hogy miért kell ilyen helyzetbe hozni a felhasználókat. Az ide kapcsolódó South Park epizód megjelenése óta talán több emberben felmerült az a gondolat, hogy talán el kéne olvasni a felhasználói szerződés, mielőtt rányomunk az „oké” gombra, de az Apple is pontosan tudja, hogy nem az apró betűs részletek elolvasásával szeretjük eltölteni a szabadidőnket, szóval lenne mit javítani az Apple Musicon, hogy valóban kényelmesnek és megbízhatónak mondhassuk.

Forrás: http://index.hu/tech/2016/05/06/az_apple_ellopott_122_gb_zenet_egy_laptoprol/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük