Rekord? 18 éve működő szervert küldtek nyugdíjba

10853977_e60c3e2d441887aee730f657a2e40b7d_wm1997 óta, mindenféle különösebb karbantartás nélkül, napi huszonnégy órát heti hét napon át futott az a szerver, amit 18 év és tíz hónapnyi szolgálat után állítottak le, írja a The Register egy levelezőlistára érkezett levélre hivatkozva.

Ross, az üzemeltető elmondta, hogy a 200 MHz-es Pentium processzorral, 32 megabájt memóriával szerelt szerver illetve egy 4 gigabájtos SCSI-merevlemezzel szerelt gépet ennyi idő után is csak azért kellett leállítani, mert ez utóbbi, a Seagate márkájú merevlemez egyre többször dobott hibajelzést (ennyi alapján akár még simán Seagate-reklámnak is gondolhatná az ember az egész sztorit, de reméljük, hogy nem az.)

Fotó: Képünk illusztráció

A főleg adatgyűjtésre, számlamásolatok tárolására és egyéb, üzletfolytonossági feladatokra használt gép az üzemeltetői szerint azért bírta ilyen sokáig, mert pont arra volt jó, amire kitalálták. Mélyen a tűzfalak mögött volt, a futtatott folyamatoknak csak igen kis része volt látható, illetve csak azok láttak rá, akiknek ez mindenképpen szükséges volt. Emellett azért is maradt meg ilyen sokáig, mert nagyon specifikus feladatokat látott el, a futtatott programok annyira összenőttek a gépen futó 2.1.1-es FreeBSD operációs rendszerrel, hogy egy idő után egyszerűbb volt hagyni működni, mint azon gondolkodni, milyen megoldással lehetne egy újabb gépre költöztetni a kiválóan működő szolgáltatásokat – az üzemeltetők egyszerűen a „minek megjavítani, ami nem romlott el” elvet követték egészen mostanáig.

Érdekesség, hogy a gép nem valamelyik nagy szervergyártó terméke, hanem egy olyan doboz, amit alkatrészekből szerelt össze valaki. Az életben maradáshoz a szakemberek szerint inkább a kiváló környezet kellett: eleve nem terhelték túl feleslegesen a gépet, ami egy kifejezetten békés, jó klímájú, 18 Celsius-fokos szerverszobában kerregett ilyen sokáig.

Persze az öreg gép nem egyvégtében ment ennyit, valószínűleg volt olyan alkalom, hogy újraindították valami miatt. Viszont az, hogy a hardver maga ilyen sokat kibírt, érdekes dolog.

Forrás: http://index.hu/tech/2016/01/20/rekord_18_eve_mukodo_szervert_kuldtek_nyugdijba/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük