Négyszer gyorsabb lesz a bluetooth 5

letöltésKétszeresére nő a hatótávolság és négyszeresére az adatátvitel – számszerűen így lehet összefoglalni, hogy mit tud majd a június 16-án megjelenő Bluetooth 5 szabvány. A hirdetőcsomagok mögött álló kapacitás is jelentősen megnő, és igazából ez az, ami miatt izgalmas a Bluetooth új verziója.

A hirdetőcsomagok teszik lehetővé, hogy a Bluetooth-eszközök megtalálják egymást, még mielőtt párosítanánk őket. Ezek a csomagok némi extra információt is közvetítenek az eszközökről, többek közt ez kell ahhoz, hogy a Bluetooth-fejhallgatónkat meg tudjuk különböztetni a szomszéd billentyűzetétől, és ne az utóbbihoz csatlakoztassuk a médialejátszónkat.

De ennél is többet tudnak a hirdetőcsomagok: a földrajzi helyzetrünkről is közölhetnek információkat, és ezeket használja az Apple is, amikor az AirDrop segítségével egy gombnyomással küldünk át fájlokat az eszközök között, vagy amikor az iPhone-ra érkező telefonhívás automatikusan kicsöng a Mac gépeken.

Ha megnő a hirdetőcsomagok mérete, és a mostani 31 bájtnyi hasznos adatnál többet tudunk átsugározni a szomszédos eszközökre, az Apple aktuális megoldásainál is fejlettebb dolgok jelenhetnek meg. Sajnos nagyon esélyes, hogy a Bluetooth 5 használatához új hardverre is szükségünk lesz, mert a verzióváltásnál általában ez a helyzet.

Látva azt, hogy az Apple miként használja (és mások mennyire nem használják ki) az aktuális Bluetooth-ban rejlő lehetőségeket, nem lennénk meglepve, ha a gyártó hétfői konferenciáján már szó lenne arról, hogy milyen Bluetooth 5-ös funkciókat építenek be az új MacOS és iOS rendszerekbe.

 

Forrás: http://index.hu/tech/2016/06/13/negyszer_gyorsabb_lesz_a_bluetooth_5/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük