Kezünkben az iPad Pro

ipad-pro-price„Ez ki akarja tépni magát a kezemből!”
– ez volt az első gondolatom, amikor a kezembe fogtam ezt a hatalmas iPadet, az előttem meredező 12,9 colos kijelző ugyanis nagy erővel dőlt volna az asztal felé, és a lekerekített sarkai mélyedést vájtak a tenyerem közepébe.

Kényelmetlenül nagy, próbálom beszenvedni a táskába az uzsonnára betett korpás-rukkolás kézművesszendvics és az etikus biobanán közé, de egyszerűen nem fér be. Még az iPad Air 2 is könnyen becsúsztatható, mert legalább a sarkai nem akadnak be a táska szélébe.

Ez az első ilyen jellegű óriástablet a kezeim közt. Véletlenül sem tenném egy kategóriába a Windowst futtató hibridekkel, mert azok eleve pc-nek számítanak, és ezek az összevissza hajtogatható gépek közelebbi rokonságban vannak a legóval, mint az Androidot vagy iOS-t futtató, vékony és könnyű médiafogyasztó tabletekkel.

Nézegessen Ön háttérképet!

A rendszer bekapcsolása és a saját iCloud fiók beállítása után megjelent a főmenü, és rögtön nyilvánvalóvá vált, hogy az Apple elfelejtett terméket fejleszteni. Egyszerűen rádobta a vasra az iOS nevű rendszerét, amit eleinte tenyérnyi mobilokra fejlesztett ki, majd később a kéttenyérnyi tabletekhez is hozzáigazította (számoljunk jókora férfitenyerekkel, úgy hihető). Most viszont elmaradt az igazítás.

Az iPad Pro kijelzőfelületének úgy 80-90 százaléka tök üres a menüben, ami még jó is lenne, ha háttérképeket szeretnénk nézegetni naphosszat. Az ikonok úgy állnak ott egyenletesen szétszórva, mint a csemeték a faiskolában. Nyoma sincs annak, hogy alaposan átgondolták volna, miként tudnák kényelmesen nyomkodhatóvá tenni az ikonokat, és értelmesen kihasználni ezt a nagy felületet.

A virtuális billentyűzetnél láttam előnyét a méretnövekedésnek. Jobban elférnek a virtuális gombok, és eddig is 13 colos laptopon gépeltem, nincs nagy különbség. Természetesen a full hd mozifilmek is jobban néznek ki ezen a tableten, és valószínűleg az online közvetített focimeccseken nemcsak rohangáló színes foltokat látnánk, hanem akár a labdát is. A hangja is nagyon jó, erősen szól, és végre sztereó. A processzor pedig brutálisan erős. Az Apple-szakíró John Gruber összehasonlította az iPad Pro, az új Macbook, korábbi Macbook Pro-k és Air-ek teljesítményét, az az a helyzet, hogy az

az Apple A9X csip többféle mérés szerint is agyonveri ezeket az inteles számítógépeket.

A játékok szépek, bár a 13 colra felskálázott kezelőfelület nem mindig kényelmes. A gyönyörű dizájnú külföldi magazinok, mint például a Wired őrülten jól mutat ezen a kijelzőn, de a tablet súlya szó szerint elnyomja a pozitív élményt.

Egy ismerős nyomta a kezembe a külföldről beszerzett gépet, hogy egy órán át játszhassak vele, és a hivatalos kiegészítőket még nem tudtam kipróbálni, ezért muszáj lesz még egyszer leülni a géppel. Az kiderült, hogy mások által gyártott bluetooth 4.0-s nyomásérzékeny tollakkal is lehet írni a felületére – én a Jot Touchot próbáltam ki –, de ez inkább szenvedés volt, mintsem könnyed firkálás.

Az iPad Pro kézben megtapasztalt dőlése miatt a rápattintható, támaszként is szolgáló billentyűzettel is el kell végezni egy életszerű teszteket. Vajon az iPad Pro a távol-keleti gyártók hibridjeihez áll közelebb, melyek egy óvatlan mozdulatra leborulnak a térdünkről, vagy a Microsoft Surface Próra hasonlít, ami a beépített támaszték miatt mindig stabilan áll?  Nincs mindig kéznél egy asztal, amire ráállíthatnánk a kütyüinket.

Néha az Apple is tud hibázni

– ez járt a fejemben, amikor végeztem az iPad Pro kipróbálásával. Egyórányi használat után úgy éreztem, hogy csak úthengerrel kinyújtottak egy korábbi iPadet, hiszen a Pro pont nagyjából ugyanazt nyújtja nagyobb méretben, nagyobb árcédulával. A felépítése miatt egyszer sem jutott eszembe, amit az Apple-vezér Tim Cook sugallt, hogy ez valóban a laptopok utódja lesz. A teljesítménye jó, de az iOS nem támogatja úgy a munkát, mint az OS X vagy a Windows ablakkezelője.

Az Apple iPad Pro szerda óta előrendelhető, és péntektől óta megvásárolható. A legkisebb tárhelyű, 32 GB-os wifis modell 300 ezer forintba, a 128 GB-os 360 ezer forintba, az utóbbi 4G/LTE kapcsolattal 410 ezer forintba kerül az Apple boltjában. Ehhez jön hozzá a digitális toll 37 ezer forintos ára.

 

Forrás: http://index.hu/tech/2015/11/13/apple_ipad_pro_teszt_tablet/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük