iPhone 7 Plus, a munkamániás kétszemű

apple-iphone-7-and-7-plus-display--dyn--fullwidthEddig az iPhone kisebb méretű változata volt a népszerűbb, a tavalyi 6S-ből négyszer több fogyott, mint a 6S Plus-ból. Idén vajon változik a helyzet a dupla kamera miatt? A normál méretűiPhone 7-et már leteszteltük, most viszont az iPhone 7 Plus is a kezeink közé került a drPhonejóvoltából, hogy megválaszoljuk a kérdést.

iPhone 7, a lázadó diktátor

iPhone 7, a lázadó diktátor

Már százmilliók szavaztak rá a pénztárcájukkal, úgyhogy a piacvezető forma maradt, de közben a jackdugó megölésével előkészítettek egy újabb forradalmat.Tovább

Mivel a hardver nagy része ugyanaz, ebben a tesztben csak a különbségeket fogjuk kiemelni. A sima iPhone 7 a kezelhetőbb mérete miatt vonzóbb lesz, de az iPhone 7 Plus igazi munkagép. Brutális méretű, 5,5 colos kijelzője miatt nem a hétköznapi nadrágzsebekbe való, mert vagy kilóg, vagy kiesik, vagy túlságosan feszül. Amikor az ember felrohanna az aluljáróból a lépcsőn, muszáj kivenni a zsebből, hogy ne nyomjon szét létfontosságú külső és/vagy belső szerveket.

A nagyságnak több előnye is van, például doksikból és táblázatokból több kifér a kijelzőre, és ezen már videót vágni sem borzalmas kínszenvedés. Legfeljebb kényelmetlen. Távbejelentkezéshez is ideális, ha mobilon kell betölteni az irodai pc asztalát, mert a full hd felbontásnál minden részletet jól látunk.

A nagyobb méretű iPhone 7 Plus rendszercsipje ugyanolyan erős, mint a sima 7-esé, csak ehhez már 3 GB RAM-ot kapunk. Ez jól jön akkor, ha egyszerre sok folyamat aktív, több programnak kell a háttérben futnia. Az iPhone 7 Plus is pöpecül futtatja az appokat, az alatt a pár nap alatt, amíg velünk volt, egyszer sem hagyott cserben minket.

Persze nem ez a leglényegesebb hardveres különbség, hanem a dupla kamera. Az egyik lencse széles látószögű, amilyet a kisebb iPhone 7-en is megtalálunk, a másik viszont kétszeresen közelít, zoomol. Egyetlen gombnyomással, egy szempillantás alatt átléphetünk egyik kameráról a másikra, így csökken a veszélye annak, lelép a fénykép alanya. A váltás valóban szélvész gyorsaságú, az LG G5 ehhez képest egy befüvezett lajhár tempójával váltogatja a kameráit.

Intenzív tesztünk során arra jöttünk rá, hogy

a két kamera is inkább a profi használatban segít, mint a hétköznapi szituációkban.

Az a helyzet ugyanis, hogy minél jobban zoomolunk, annál stabilabb kézre van szükség, hogy ne mozduljon be a kép. Az iPhone 7 második kamerájának kétszeres optikai zoomjánál már erősen rángatózik a kép, szóval elég higgadtnak kell lenni.

Háziállatok, házigyermekek, vagy más, gyorsan mozgó dolgok lefényképezéséhez nem ideális, jobb eredményt érhetünk el egy különálló digitális fényképezőgéppel. Átlagos használatnál leginkább az arcképeknél előnyös a zoom, mert nem kell teljesen rámászni a másik emberre, hogy legyen egy közeli fotónk.

Nekünk egy konferencián segített sokat az iPhone 7 Plus, mert pillanatok alatt tudtunk közeli képet lőni a prezentációkról. A kétszeresen közelített kép is 12 megapixeles, tehát az apró betűvel írt részletek is jól láthatók maradnak. Szörnyű, amikor az ember otthon jön rá, hogy a telefonnal memorizált bemutatón csak homályos betűk vannak.

Az első képen a negyedik oszlopban egyáltalán nem látható, hogy milyen német állami szervezetek lehetnek az iparági együttműködés résztvevői, a második képen azonnan tisztán látszik, hogy az oktatási/kutatás, valamint a gazdasági/energiaügyi minisztériumok logói ezek. Éles helyzetben – ezúttal egy ipar 4.0-s konferencián – valódi előnnyel jár az optikai zoom.

Megint egy csapda

Az a helyzet, hogy az Apple nagyon furmányosan rakta össze iPhone 7 Plus-t, hogy ennek még több olyan tulajdonsága legyen, amit jövőre javíthat. Az egyik kamera ugyanis jobb, mint a másik – a zoomolós csak f/2.8 rekeszű, míg a normál kamera f/1.8-as, tehát az utóbbi sokkal használhatóbb félhomályban.

Ezzel a kaliforniai cég ügyesen kijelölte, hogy mire kell vágyakozni jövőre, és most le merem fogadni, hogy az iPhone 8 Plus második zoomolós kamerája jövőre sokkal jobb lesz. Mégiscsak ebben a legprofibb az Apple, hogy minden évben maga köré vonzza a rajongókat, akik tízezreseket lobogtatva állhatnak sorba az okostelefon újabb verziójáért.

Az Apple.hu oldalán a hivatalos kártyafüggetlen ár:

  • a 32 GB-os iPhone 7 ára 256 ezer forint
  • a 128 GB-os 295 ezer forint
  • a 256 GB-os 334 ezer forint
  • a 32 gigabájtos 7 plus ára 300 ezer forint
  • a 128 GB-os 339 ezer forint
  • a 256 GB-os 378 ezer forint

Forrás: http://index.hu/tech/cellanaplo/2016/09/26/iphone_7_plus_a_munkamanias_ketszemu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük