Így védekezhetünk a gmailes kémkedés ellen

image-07-535x535A napokban elterjedt egy Chrome kiterjesztés, amelynek segítségével a felhasználók megtudhatják, hogy Gmailen küldött leveleiket mikor nyitja meg a fogadó fél. Maga a kiterjesztés nem mai, néhány hónapja töltötték fel a Chrome Webstore-ba, mégis most kapta fel a szaksajtó és emiatt most értesült róla a felhasználók többsége.

A Streak kiterjesztéssel tetszőleges számú üzenet sorsát követhetjük. A módszer egyszerű: egy kis képet illesztenek az üzenetbe, és onnan tudják, hogy ki olvasta a levelet, hogy az illető letölti a képet is.

Könnyen védekezhetünk

Az ijesztő ebben, hogy a fogadó félnél nem kell, hogy telepítve legyen a kiterjesztés. Sőt, ő nem is tud arról, hogy a küldő fél kémkedik utána. Mégis lehet védekezni ellene.
Ha valaki nem akarja, hogy bárki is megismerje emailolvasási szokásait, annyit kell tennie, hogy letiltja az automatikus képletöltést. Ehhez a Gmailben jobb felső fülben a beállítások menüre kell kattintani, megkeresni az Képek (Images) pontot. Itt két lehetőség közül lehet választani, az egyik, hogy mindig betöltse a külső képeket, a másik, hogy kérdezze meg, mielőtt betölti. Alapbeállításként a mindig letöltse a képeket funkció van bekattintva, ezt kell átállítani.

Az eset körüli felhajtás világosan mutatja, hogy a felhasználók túlnyomó többsége mennyire nem ismer a levelező szolgáltatásokat. Ilyen módszerek már nagyon régóta léteznek, ingyenesek és fizetősök egyaránt. A BlackBerry üzenetküldő rendszerében is van ilyen szolgáltatás, a mobil felhasználóinak sem ismeretlen tehát ez.

Vigyázzunk a kiegészítőkkel

Érdemes amúgy óvatosan bánni a nem hivatalos kiegészítőkkel, ezeket ugyanis nem ellenőrzi a Google. Több száz van belőlük, nagyon sok hasznos és fontos lehet, de elképzelhető, hogy akad köztük rosszindulatú is. Ráadásul ha valaki feltelepít egy kiegészítőt, nem tudhatja, hogy azt nem adták-e időközben tovább valaki másnak – ezt sem tiltja egyelőre a szabályzat. Miután eladták a kiegészítést, a vásárló új funkciókat is tehet bele, még a felhasználók adatait is felhasználhatja egyéb célokra.

A szabályzat változni fog, a Google még idén szigorít a kiegészítők kezelésén. A változás lényege az lesz, hogy egy kiegészítő csak egy funkciót láthat el, így a felhasználók könnyebben átlátják majd, mit telepítenek és hogyan változik ez. A változás idén júliusban lép életbe és eredménye azt lehet, hogy egyes jól bevált kiegészítőket több felé kell majd szedni. De legalább mindenki tudja, mire számíthat.

 

Forrás: http://index.hu/tech/2014/02/14/vedekezhetunk_a_gmailes_kemkedes_ellen/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük