Feltalálták a jövő adathordozóját

11072067_737b4dfb8c866e1733936b55e9d535da_wmHa adatokat másolunk egy adathordozóra, jó eséllyel szembesülünk azzal a jelenséggel, hogy egy idő után olvashatatlanná válik a hordozó. Ez lehet fizikai vagy kémiai sérülés is, a lényeg, hogy az adathordozón lévő információt nem tudjuk leolvasni.

A Southhamptoni Egyetem kutatói most azt állítják, hogy olyan adathordozót találtak ki, amelyakár évmilliárdokig is képes tárolni az adatot. A kutatók azt találták ki, hogyan lehet rengeteg adatot egy aprócska üveglemezbe rejteni lézerrel.

A kutatók ötdimenziós digitális adatnak nevezik a módszert, mert itt az adat helyzetén kívül annak mérete és iránya is fontos szerepet játszik. Nem teszünk úgy, mintha megértenénk, pontosan mit alkottak a kutatók, a lényeg, hogy nagyon gyors lézert használnak nagyon rövid ideig a különböző rétegekben.

A lemezre 360 terabájt fér, az adatok akár 1000 Celsius-fokos hőmérsékletet is túlélnek és a becslés szerint szobahőmérsékleten 13,8 milliárd évig képesek tárolni az adatot. Ezt persze senki nem tudja leellenőrizni, de egészen jól hangzik.

Az adathordozó teljesen új világot nyithat az archiválásban is akár, mert gyakorlatilag örökké megmaradnak az adatok. Az egyetem szerint múzeumok, könyvtárak, nemzeti archívumok férnek el majd nagyon kicsi helyen.

Már meg is történtek az első archiválások, a kutatók az Emberi Jogok Nyilatkozatát, a Magna Cartát és a Bibliát másolták fel három különböző lemezre, hogy túlélje az emberiséget. A kutatók most olyan cégeket keresnek, amelyek segíthetnek piacra dobni a technológiát. Arról persze semmi hír nincsen, hogy mikor készülnek olyan lemezek, amelyeket a mindennapokban is használhatunk, de valószínűleg még hosszú évek telnek el addig.

 

Forrás: http://index.hu/tech/2016/02/17/feltalaltak_a_jovo_adathordozojat/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük