Felhő után jön a köd alapú számítástechnika

10848759_9633e3d44fa06369894799abe8842d62_wmValószínűleg hallott már a felhő alapú szolgáltatásokról, az a közös bennük, hogy a szolgáltatásokat nem egy dedikált eszközön, hanem a szolgáltató eszközein futtatva üzemeltetik. Ezeket a szolgáltatásokat a felhasználók hálózaton érhetik el. Évek óta ismerünk ilyen szolgáltatásokat, egyre többen használják is.

A felhőalapú szolgáltatások több milliárd dolláros forgalmat generálnak, olyan cégeknek hoznak rengeteg pénzt, mint az Amazon, a Microsoft és reményeik szerint nemsokára a Google-nak. De mi jön a felhő után?

Ha a Ciscót kérdezik, akkor azt fogja mondani, hogy a köd. És ez nem egy jól sikerült tréfa egy standup előadásról. Vezető számítástechnikai cégek, köztük az Intel, a Microsoft, az ARM, a Dell és persze a Cisco létrehozott egy konzorciumot OpenFog néven, magyarul Nyílt Köd. Még konferenciát is tartanak a Princeton Egyetemen erről, ami azért érdekes, mert a Princeton az egyik vezető szereplője a köd alapú számítástechnikai kutatásoknak.

Tehát mi is az a köd? Ehhez előbb meg kell érteni, hogy mi a felhőalapú szolgáltatás. Ennél mindenki egy masszív adatközpontot használ. Képzeljük el, hogy használunk egy alkalmazást a telefonon, az ehhez szükséges adatok egy nagyon távoli, mondjuk Virginiában lévő központban vannak. De mondhattunk volna Kaliforniát vagy Írországot is.

A köd alapú szolgáltatásoknál az adattárolók jóval szétszórtabban vannak elhelyezve, még az is lehet, hogy valahol a felhasználó közelében vannak. A hálózat pedig elég okos ahhoz, hogy tudja, hol tárolják a szükséges adatokat.

Nem véletlen, hogy a Cisco az egyik vezetője ennek a fajta szolgáltatásnak, mert ők szinte teljesen kimaradtak a felhő alapú számítástechnikai forradalomból. De az ügyfeleik a felhőbe költöztek, így lépniük kell. Az is igaz, hogy a koncepció nem teljesen új, bár a köd elnevezés viszonylag újkeletű.

Forrás: http://index.hu/tech/2016/05/04/felho_utan_jon_a_kod_alapu_szamitastechnika/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük