Elektrosokkal élesztik újra a pc-t

Az Intel eddig nem ért el nagy sikereket a hordozható eszközök piacán, hiszen évente több milliárd okostelefont és tabletet adnak el a rivális ARM csipjeivel, miközben a pc és a laptop lassú haláltáncot jár. A csipgyártó kedden megnyitott fejlesztői fórumán azonban már láthatók voltak azok az újítások, amikkel a vállalat meg tudja majd erősíteni a pozícióját. A mobil ránézésre megmondja a tárgyak méretét, a számítógépet pedig egyáltalán nem kell majd vezetékre kötni.

Januárban még csak almodoztunk arról a jövőről, amit kedden már élő bemutatón láthattunk San Franciscóban, az Intel Developer Forum rendezvényen. A csipgyártó óriás a jövőre megjelenő processzorait demózta egy prototípus laptopon, ami lazán lejátssza a 4K felbontású videókat és kevesebb áramot fogyaszt, mint a most kapható rendszerek. Az új csiparchitektúra kódneve Skylake, és 14 nanométer széles 3D tranzisztorokból van összerakva.

Ebben a demóban nem a 4K felbontás volt a leglátványosabb, a színpadtól közvetlen közelében ülve sem látszott semmi a képminőségből. Nem is erről álmodoztunk januában, amikor a Las Vegasban végigjártuk a CES csarnokait, hanem a teljesen drótnélküli számítógépről, ami az Intelnek köszönhetően hamarosan valósággá válik. A demón fogták ezt a Skylake alapú laptopot, letették egy asztalra, és a kijelző képe azonnal megjelent az ott álló külső kijelzőn. A perifériák és külső adattárolók is automatikusan csatlakoztak, és amikor egy kicsit odébb húzták a gépet, az asztallapba beépített drótnélküli töltő fölé, a laptop külső áramforrásra csatlakozott. Bízunk benne, hogy a bemutatott megoldások alaptertozékok lesznek minden laptopban, és akkor jó sok madzagtól megszabadulhatunk. Már a laptop is szimpatikus, de ha kivennénk belőle a kijelzőt, az akkut és a billentyűzetet, akkor kapnánk egy olyan számítógépet, amit elég letenni az asztalra, és máris működik. Drótok kibogozása és dugdosása nélkül. Szerintem jövőre számíthatunk ilyen eszközök megjelenésére, mert Brian Krzanich, az Intel vezérigazgatója nagyjából ezekben látja a jövőt: nyitóbeszédében elmondta, hogy az emberek nem akarnak vezetékeket, a jelszavakat is utálják. A vállalat a fentieken túl még a természetes interfészekre fog koncentrálni, hogy hangutasításokkal és vizuális jelekkel (arcfelismeréssel és kézzel mutatott parancsokkal) tudjuk irányítani az eszközeinket. Ha úgy vesszük, a kamera és a mikrofon is vezeték nélküli interfészek.

Végre villantott valamit a Dell!

Mivel egy fejlesztői konferenciáról van szó, érthető, hogy az Intel elsősorban a jövőre fókuszál. Azt kell megmutatnia a résztvevő több ezer embernek, hogy a következő fél-egy évben milyen hardvereket érdemes bütykölni, illetve milyen új eszközöket tudnak majd kihasználni a szoftvereikkel. Szerencsére Krzanich bemutatójába egy menő kütyü is befért, az új Dell Venue 8 7000 tablet, amit személyesen Michael Dell, az amerikai gyártócég alapító-vezetője leplezett le. A most kapható Dell tabletekről semmi jót nem tudunk mondani: nagyok, rondák, bénák, de ez a Venue 8 végre olyasvalami, ami első ránézésre fel fog kerülni sok ember karácsonyi kívánságlistájára.

dell-venue-8-7000-100413322-large

Fotó: Dell

A tabletet még nem tudtuk kézbe venni, de messziről is látszott, hogy gyönyörű a szinte peremtől peremig érő 8 colos kijelzője, és 6 milliméteres vastagságával a világ legvékonyabb tabletje; méltó vetélytársa lesz az iPad mininek. A legkomolyabb újítás a kamerája, amely az Intel RealSense technológiát alkalmazza. Több kamera és szenzor van a tabletben, amivel a kamera tér mélységét is érzékeli. Egészen döbbenetes volt, hogy amikor ráirányították a kamerát egy dobozra, pillanatok alatt megmondta annak a méreteit, pontosan érzékelve, hogy egy hasábalakú tárgyról van szó. Egy kanapénak is megmondta a szélességét, ami már jobban mutatja a technológia gyakorlati hasznát: a bútoráruházban kóborolva colstock nélkül megtudjuk, hogy az adott bútor befér-e a neki szánt helyre a lakásunkban.

A tableten Android fut, és Krzanich prezentációjában nagyon feltűnő volt, hogy amikor az operációs rendszerek támogatottságát fejtegette, a háttérben lévő ábrán az Android és a Chrome logója volt a középpontban. Hát a Windowsé hol volt? A kép szélén, átellenben a Linux pingvinjével. Ennél jobban nem is lehetne kihangsúlyozni, hogy ki most a legerősebb versenyző az operációs rendszerek piacán. Az Intel egyébként annyira fontosnak tartja az Androidot, hogy szinte kinyalja a hardvergyártó partnerek seggét: épített egy új referenciadizájnt, amit szinte pillanatok alatt, minimális módosításokkal piacra lehet dobni. Alapból jár hozzá a Google-szoftverek támogatottsága, tehát lehet rá Google Térképet, Gmailt meg ilyeneket telepíteni, nem kell a gyártónek extra köröket futni a Google-nál. Ezen kívül még azt ígérik, hogy az Android változtatásait, frissítéseit két héten belül mindegyik Intel-alapú eszközre telepíteni tudják a felhasználók.

Forrás: http://index.hu/tech/cellanaplo/2014/09/09/defibrillatorral_elesztik_ujra_a_pc-t/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük