Cukisággal száll ringbe az iPhone 6

6845319_6273f00faaf61fde4759f0a4d07b0224_wmNéhány országban már kapható az Apple új okostelefonja, és minden szakértő újabb eladási rekordokra számít. Év végéig akár 50 millió is fogyhat belőle, ha a gyárak tartani tudják a lépést. Egy napunk volt megnézni, hogy mitől olyan nagy durranás a gigantikus méretű iPhone 6. Van benne néhány egyedi újítás, a kamerája például egészen zseniális, de még mindig volt mit lemásolni az Androidról.

Egyetlen videóval össze tudom foglalni, hogy miért menőbb az iPhone 6 a többi okostelefonnál. Az öveket kérjük becsatolni, mert napokon belül ilyenekkel lesz tele az internet:

Háziállat + lassított felvétel = cukiság × 1000000000

Aki nem lát tovább a termékleírásoknál, annak az iPhone 6 kamerája teljesen hétköznapinak tűnhet, hiszen csak 8 megapixeles, miközben vannak már 20 és 40 megás okostelefonok is. Mégis ez az egyik legjobb kamera, amit okostelefonban megkaphatunk, mert

  • csak 8 megapixeles, ami kisebb fájlméretet eredményez
  • gyorsan fókuszál a speciális „fókuszpixelek” segítségével
  • 1080p módban 60 képkockát vesz fel másodpercenként
  • kisebb felbontásnál van lassabb felvétel, 240 fps-ben
  • gyorsított (time lapse) felvétel
  • szoftveres képstabilizátor

Röviden összefoglalva: az Apple olyan dolgokat tett a kamerába, amelyek jól működnek, szórakoztatók és hasznosak. Persze az iPhone 6-ban van még más is, nem csak a kamerája jó.

Hat alma s

Mindenki nagyobb okostelefonokat akar, és a mai 5-6 colos mobilok közt az iPhone 5S már picikének számít. Ennek is 4 colosra nyúlt a kijelzője az eredeti 3,5-ről, és ezt még nagyjából átérjük a hüvelykujjunkkal. De a teljes kijelző összetapizásánál sokkal jobb dolog nagyban látni a filmeket és a fotókat, és minél nagyobb helyen terül el a virtuális klaviatúra, annál ritkábban hibázunk. Az sem utolsó szempont, hogy a gigantikus mobilokba nagyobb akkut tudnak beszerelni.

Muszáj volt követni a trendeket, ezért lett a nőtt meg iPhone 6 és 6 Plus a korábbi modellekhez képest. Nálunk az iPhone 6 járt, amely a méret miatt fanyalgók szívéhez közelebb áll, csupán 4,7 colos. Ebbe 1810 mAh-s akku fér bele, ami kevésnek tűnhet más telefonok 2000-3000 mAh-s akkujához képest. Az Apple ugyan az alaposan összehangolt hardver-szoftver kombinációról híres, azt azért a röpke egynapos teszten is észrevettük, hogy a kamerázás akkugyilkos tevékenység, a cukiságot sem szabad túladagolni.

Az iPhone 6 formája, ahogy azt az Apple-től megszokhattuk, szinte hibátlan. Finoman lekerekített, vékony és könnyű. Kényelmes a fogása, nem bántja úgy a tenyerünket, mint az iPhone 5 élesebb pereme, és a fémház alkotóelemei hajszálpontosan illeszkednek egymáshoz. Nem véletlenül mondjuk, hogy szinte tökéletes: a hátlapon lévő műanyag csíkok rondák. Ezekre az antennák miatt volt szükség, és egyedül annak örülhetünk, hogy elfedi majd őket a tok.

Az is furcsa, hogy a hátsó kamera lencséje kiáll, mert emiatt hülyén billeg az asztalra lerakott készülék, és elég kellemetlen érzés, hogy az egyik legfontosabb alkatrészből lett támaszték. Nem mondjuk el még egyszer: tokba kell tenni. Nem is valószínű, hogy bárki pőrén hagyná a 200 ezer forintos okostelefont.

Általában szemből látjuk a mobilunkat, ezért ott kell szépnek lennie. A kijelző felülete olyan, mint a feszített víztükör, de ez régi poén, a Nokia évekkel ezelőtt elsütötte az egzotikus N9-ben. Az iPhone 6-nak a felbontása sem kimagasló, hiszen a hasonló méretű mobilokon (és nem csak a csúcskategóriásakon) full HD kijelző szokott lenni, ez meg csak 1334×750 pixeles. A furcsa számoknak az a magyarázata, hogy az Apple meg akarta tartani a régi képarányt. Ez persze nem mentség, jobb lett volna feltornászni a pixelszámot 1920×1080-ra. De legalább ragyog a kijelző, az iPhone 5S-nél sokkal fényesebb.

Kevésbé látványos újítás az NFC-csip, amivel a bankkártyánk helyett akár mobillal is tudunk majd fizetni a kasszáknál. Az már megírtuk, hogy végre a Telenor hálózatán is működik az iPhone-okon 4G LTE. Az iPhone 6-ban a 4G LTE maximális sebessége a 5S-hez képest a másfélszeresére, 150 Mbps-re nőtt, és már 802.11ac wifi hotspotokra is tudunk csatlakozni. A processzor is új, az A8 csip felel azért, hogy pillanatok alatt elinduljanak az appok, gyorsan mozduljon a grafikus interfész. Szükség is volt erre az erősebb procira, mert az iOS 8 operációs rendszer kicsit döcög a régebbi hardvereken.

Lesz elég iPhone a boltokban?

„Leginkább amiatt aggódom, hogy kapunk-e elegendő mennyiséget a rajtra, illetve a karácsonyi időszakra” – mondta nekünk Horváth András, ismert Apple-rajongó, kereskedő, az iStyle bolthálózat társvezetője. A magyar rajtról még nincsenek hivatalos információk, de mint elmondta, az árazás a gyenge forint ellenére sem változik majd.

A keresletet hajtja az is, hogy sokan cserélnék le másfajta készüléküket. „Elég sokan írták az utóbbi hetekben, hogy csak arra vágytak, hogy legyen végre tepsi iPhone is, hogy visszaválthassanak a kis androidos kitérő után” – írta. Ők arra számítanak, hogy az egészségügyi és fitneszkiegészítők iránt is többen érdeklődnek majd, mert az iOS 8 rendszer az új Health menüpont alatt gyűjti össze a kiegészítők által mért adatokat.

Az iOS 8 is sok változást hozott, nem úgy mint az iOS 7, ami csak lapos interfésszel és lekerekített sarkú négyzetekkel kényeztette a felhasználók szemgolyóit. Például egy szoftveres megoldás is enyhíti a méretből adódó gondokat: kétszer rákoppintunk a középső gombra, és feleakkorára zsugorodnak az appok, lehúzódnak a kijelző aljára. Az is ügyes újítás, hogy a bejövő üzenetekre rögtön tudunk válaszolni, a megfelelő app megnyitása nélkül, ha az értesítést finoman lejjebb húzzuk. Néhány appban pedig működik a visszalapozás gesztusa: ha a bal oldalon, a kijelzőn kívülről indítjuk az ujjunkat, és onnan lapozunk befelé, akkor visszalépünk az előző menübe. Nem kell nyújtani az ujjunkat, hogy elérjük a kijelző tetején lévő gombot.

Egyébként nem feltétlenül kell a telefonunkat nyomkodni. Erre lesz jó az Apple Watch okosóra, amire januárig várni kell, de amíg az nincs, addig egy Mac gép is megteszi. Az iPhone 6-on bevezetett iOS 8 alapvetően megváltoztatja a rajta futtatott alkalmazások, valamint a különböző Apple-eszközök közti kommunikációt. Az utóbbira példa, hogy a telefonhívásokat akár a Macen vagy az iPaden is tudjuk fogadni, és az egyik eszközünkön megnyitott email megírását a másik eszközön tudjuk folytatni, ehhez azonban az OS X Yosemite verzióját kell használni a számítógépen.

A telefonon futó appok közti együttműködést kiterjesztések teszik lehetővé. Ennek hála tudunk más virtuális billentyűzetet is használni, nem csak a gyárit. Sajnos a virtuális klaviatúra még nem tökéletes, a prediktív szövegbevitel magyarul még nem elérhető (a régi szóajánló módszer működik), de még az ingyenes Swiftkeyhez sem tudunk magyar nyelvi csomagot letölteni, pedig Androidon van ilyen.

Szintén kiterjesztésként lehet grafikus szűrőket telepíteni, amelyek a fényképező appon belül érhetők el, illetve többféle fájlmegosztási mód válik elérhetővé (mindenhova beépülhet a Dropbox vagy más hasonló tárhelyek), és elvileg működnek a jelszókezelő appok is.

Ha feltelepítünk egy kiterjesztéssel rendelkező alkalmazást (pl. Tumblr, Pinterest vagy Pocket), a Safari böngészőből most már egyetlen gombnyomással tudunk online tartalmakat megosztani. Eddig ez trükkösen működött, például speciális könyvjelzők megnyitásával lehetett a Pocket tárhelyére menteni az offline olvasásra szánt cikkeket. Más esetben az appon belül futó böngészőt kellett használni. Az iOS 8 Safarijában a megosztási célok közül ki tudjuk kapcsolni azokat, amelyekre egyáltalán nincs szükségünk, és a sorrendet is megadhatjuk, hogy a leggyakrabban használtak legyenek a lista elején.

Közösségi halló

Igencsak feltuningolták az üzenetküldő alkalmazást, melyben már képeket, videókat és hangüzeneteket is tudunk egymásnak küldeni, nem csak szöveget. Egy gombnyomással megoszthatjuk csevegőpartnerünkkel a tartózkodási helyünket, ezt ráadásul tartósan bekapcsolva tudjuk hagyni, hogy az általunk megadott ideig lássák, merre járunk. Így nem kell állandóan rákérdezni, hogy a másik elindult-e már, és milyen messze van.

A több résztvevős csevegésekből ki tudunk szállni, ha elegünk van a többiekből, és az üzeneteinken bekapcsolhatjuk az önmegsemmisítő módot: az általunk küldött üzeneteknél azt, hogy 30 nap után töröljék magukat a címzett telefonjáról, míg az általunk fogadott hang- és videoüzeneteknél azt, hogy lejátszásuk után törlődjenek, helyet takarítva meg a készülék tárhelyén.

Bár az Apple számláján annyi milliárd dollár van, hogy akár egy közösségi hálózatot is meg tudna venni, a gyártó inkább a szűkebb, de a legfontosabb közösségekre fókuszál: a családokra. Az iCloud felhőszolgáltatással a fiókunkhoz tudunk csatolni más fiókokat, felnőttekét és a gyermekeinkét is. Kiskorúaknál beállíthatjuk, hogy a vásárlások előtt engedélyt kell kérniük, és ha ezt megadjuk, akkor a mi bankkártyánkkal tudják kifizetni a vágyott könyvet, filmet, zenét vagy appot. A megvett tartalmakhoz az egész család hozzáfér, ami nagyon szép gesztus, előremutató lenne, ha minden digitális szolgáltató (Spotify, Amazon, mobilszolgáltatók) hasonlóan gondolkodna . A vásárlásnál arra kell figyelni, hogy nem minden app esetében engedélyezett a családi hozzáférés.

Készíthetünk a iCloudon közös családi naptárat, közös fotóalbumot, és a Drive online tárhelykapacitása is megoszlik a családtagok között. Ez ráadásul elég olcsó lett, havi 1 dollárért kapunk 20 gigabájtot, és még a 200 gigás opció havi 4 dolláros díja is megfizethető összeg.

Az Apple végre a widgeteknek, vagyis a miniappoknak is létrehozott egy helyet a fentről lehúzható értesítési mezőben. Egyelőre nem túl nagy a kínálat, de egészen biztosak lehetünk abban, hogy az Androidon népszerű megoldásokat egytől egyig át fogják ültetni az Apple rendszerére. Nekem egy szép naptárwidget kéne, amiben van rácsos heti nézet, mint Androidon a DigiCal nevű naptárban. Előre is köszi.

Hogy mi hiányzik még? Tulajdonképpen sok mindenben igaza van annak a képnek, amelyen az iPhone 6-ot a két évvel ezelőtti Nexus 4-gyel hasonlítják össze, arra hegyezve ki az egészet, hogy az Apple rég létező dolgokat valósít meg, úgy eladva azokat, mintha fantasztikus újítások lennének. Az appok közti együttműködés, a widgetek mind régóta megvannak a rivális rendszeren. Arról sem vagyok meggyőződve, hogy az Apple megoldása a legjobb, nekem például bejön, hogy az Androidba belépve egy gigantikus naptárat látok, de az is igaz, hogy ezért a profi naptárért plusz egy ezrest fizettem, mert a gyáriak használhatatlan szarok.

Néhány kihagyott fejlesztést is említenek azon a Nexus 4 vs. iPhone 6 képen. Kiemelném ezek közül a vízállóságot, a vezeték nélküli töltést és a több felhasználó kezelését, amik nekem is hiányoznak, és néhány androidos telefonban már megtalálhatók. De nem mindegyikben, és a vezeték nélküli töltés még csak most válik kiforrottá, ahogy az indukciós módszert kiszorítja a műszakilag fejlettebb mágnesrezonanciás. Talán majd jövőre, az iPhone 7-ben ezek is benne lesznek.

 

Forrás: http://index.hu/tech/cellanaplo/2014/09/22/cukisaggal_szall_ringbe_az_iphone_6/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük