Az Uber már a futárok munkáját is elvenné

uberMiközben itthon áll a bál az Uber körül, a közösségi taxis cég Amerikában épp egy új szolgáltatástpróbálgat. Hamarosan tíz nagyvárosban adnak ki egy külön appot, amelyen keresztül uberes sofőrökkel hozathatják házhoz a megrendelt ételeket az éhes felhasználók. Az app neve UberEats, és március végéig Los Angelestől New Yorkig kipróbálhatóvá teszi a cég. Aki letölti, több tucat helyi étteremből rendelhet ételt, amelyet nem az étterem szállít majd házhoz, hanem az Uber sofőrei.

Nem most száll be a cég az ételbizniszbe, tavaly már próbálkoztak néhány városban ebédidős szolgáltatással, de most időben is bővítik, és eddig külön appjuk se volt erre. Az UberEats appot egy hónapon át tesztelték Torontóban, ott több mint száz étteremből lehetett rendelni reggel 10 és este 10 óra között, és 30-40 perc alatt érkezett meg az étel. Emellett megmarad az ebédidős szolgáltatás is, ezt átnevezik Instant Deliveryre, és 10 perc alatti kiszállítási időt ígérnek hozzá.

Az egyik nagy kérdés az ételkihordással kapcsolatban, hogy mennyire fog ízleni a sofőröknek. Mármint nem az étel, azt jobb esetben nem kóstolják meg. Hanem az, hogy tőlük is kicsit másfajta munkát követel majd meg a szolgáltatás: ki kell szállniuk az autóból, felvenni az ételt az étteremben, és ajtótól ajtóig szállítani, a szaladgálás közben pedig valahol parkolniuk is kell az autóval. Ráadásul a tervek szerint egy-egy sofőr egyszerre több rendelést is kaphat, ha többen rendelnek ugyanonnan. Viszont minden uberes sofőr eldöntheti, hogy részt akar-e venni az UberEatsben is, vagy marad az emberek fuvarozásánál.

Kérdés, hogy megéri-e

Az Uber városonként változó, 5 dollár körüli tarifát fog szedni a házhoz szállításért, ennek egy része megy a sofőrökhöz. Ezen kívül az éttermeknek is fizetni kell minden rendelés után. A szolgáltatásnak nyilván akkor van esélye, ha az éttermeknek és az ételrendelőknek is jobban megéri majd így a házhoz szállítás, mint a hagyományos módon.

Arról egyelőre nem nyilatkozik az Uber, hogy mikor tervezik az európai tesztet, de a Wall Street Journal kiszúrta, hogy a cég a weboldalán már meghirdetett egy állást az UberEats párizsi vezetői posztjára.

Sok más startup is próbálkozik azzal, hogy befurakodjon az ételkihordás piacára, de egyelőre egyiknél se látszik, hogy nyereségesen tudnának működni. Olyan cég is akad, amely épp a személyszállításból nyergelt át az ételkihordás (és a csomagszállítás) területére. Ez volt a Sidecar, amely az Uber korai riválisaként indult, de se ott, se az új területen nem bírta a versenyt, és épp decemberben húzta le a rolót.

 

Forrás: http://index.hu/tech/2016/01/21/az_uber_mar_a_futarok_munkajat_is_elvenne/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük