30 éve utáljuk, de nem tudunk nélküle élni

windows_7_wallpaper1985. november 20-án jelent meg a legelső Windows-verzió a boltokban, hogy a következő 30 évben aztán számítógépek százmillióira települjön fel. Jó eséllyel ön is egy windowsos pécén olvassa most ezt a cikket, Windowst használ a munkahelyén, és otthon is. Vagy egyik sem, és akkor az Android-iOS-Linux triumvirátus valamelyikének követőjeként úgy határozza meg magát, hogy az ember, aki csak azért sem használ Windowst. Akárhogy is, a Windows az életünk része, használjuk, szeretjük, gyűlöljük. Mivel Bill Gates, a Microsoft, és a Windows történetét már mindenki ezerszer hallotta, a 30. születésnapra 15 olyan érdekességet gyűjtöttünk össze az operációs rendszerről, amit kevesen ismernek.
 1. A legelső boltokba került Windows verziószáma nem 1.0 volt, hanem 1.01. Eredetileg 1983-ra tervezték a megjelenését, aztán két évet csúsztak vele, és közben túl is léptek az 1.0-s verzión. Nemzetközi forgalomba már az 1.02 került 1986. májusában, de Európában ez is nagyrészt használhatatlan volt a rossz billentyűzet-meghajtóprogramok miatt. Ezt csak az 1986. augusztusában megjelent 1.03 orvosolta.
 1. Az operációs rendszer eredeti neve Interface Office Manager volt, a Windows nevet a Microsoft akkori vezető marketingese, Rowland Hanson találta ki.
 2. Ez volt a Windows első reklámja, a főszerepben a későbbi vezérigazgató, Steve Ballmer:
 1. A Windows 2.0 megjelenése után az Apple beperelte a Microsoftot 189 rendbeli szabadalomsértés miatt. A bíróság mind a 189 esetben a Microsoftnak adott igazat. Erre utal Bill Gates híres mondása, miszerint „Volt Steve Jobsszal egy közös szomszédunk, a Xerox. Egyszer betörtem hozzá, hogy ellopjam a tévéjét, de azt találtam, hogy Steve megelőzött, és már ellopta”.
 2. Az első két Windows kiritikai és üzleti szempontból is bukás volt, öt év alatt az összes verziójából 2 milliót adtak csak el világszerte, miközben az MS-DOS közel 150 millió pécén futott már a világon. A sikert csak a Windows 3.1 hozta el, abból az első hónapban adtak el 3 milliót.
 3. A Pasziánsz a Windows 3.0 óta szériatartozék a rendszerben, eredetileg azért tették bele, hogy ezzel tanítsák meg a felhasználókat az egér és a drag&drop technika használatára.
 4. A Microsoft a Windows 3.1-től városneveket használt a fejlesztései belső kódneveiként. A 3.11 volt a Spárta, a Windows 95 Chicago, a 98 a Memphis, az XP Whistler (egy kanadai kisváros), az XP Vienna. Volt Budapest projekt is, ami végül Microsoft Office Communicator Web Access 2005 néven jelent meg.
 5. A Windows 95 bejelentkező hangeffektjét a világhírű zenész, Brian Eno komponálta, 35 ezer dollárért. 84 verziót készített a 6 másodperces hangra. Később egy interjúban elárulta, hogy egy Mac gépet használt, mert ki nem állhatja a pécéket.
 1. A Leonardo da Vinci tudományos munkáit összegyűjtő Leicester-kódexet Bill Gates 30 millió dollárért vette meg egy aukción, hogy aztán a beszkennelt oldalai a Windows 95 háttérkép- és képernyővédő-gyűjteményébe kerülhessenek.
 2. A Windows 95-ből 40 millió példányt adtak el a megjelenése évében, de ezzel együtt is csak a második legtöbb pécén futó szoftver lett abban az évben, a legendás számítógépes játék, a Doom előzte meg.
 3. A Windows XP híres háttérképét a National Geographic egyik fotósa készítette. Azt nyilatkozta, a szerződése szerint nem árulhatja el, mennyit fizetett neki a Microsoft, de ez minden idők második legdrágábban eladott fényképe. A Wikipedia listája szerint a két legdrágább, publikus árverésen eladott fényképe 3,9, illetve 4,3 millió dollárért kelt el.
 1. A Windows XP alig másfél hónappal a szeptember 11-i terrortámadás előtt jelent meg. A bevezető reklámkampány szlogenje a Prepare to Fly (készülj a repülésre) lett volna. A terrortámadás miatt az egész 200 millió dolláros kampányt elkaszálták.
 2. A Windows 7 reklámkampányának legbizarrabb húzása a Windows 7-hamburger volt, amit a Burger Kingnél lehetett kapni, csak Japánban. Az ára 777 jen volt, és hét húspogácsa volt benne.
 1. A Dolog című klasszikus horrorfilmben az egyik szereplő neve Windows, a főszereplő öli meg, akinek a beceneve Mac. A film 3 évvel az első Windows, és a Windows-Mac háborúskodás előtt került a mozikba.
 2. A Windows 10 egyik nagy újítása, a digitális asszisztens Cortana hangját adó színésznő, Jen Taylor összesen 22 Nintendo-játékban adta Peach hercegnő hangját (ő az, akit Super Mariónak folyton meg kell menteni).

Forrás: http://index.hu/tech/2015/11/20/30_eve_utaljuk_de_nem_tudunk_nelkule_elni/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük